Banja Luka

Ponovni zahtjev za vraćanje prijeratnih naziva ulica i naselja u Banjaluci

Ponovni zahtjev za vraćanje prijeratnih naziva ulica i naselja u Banjaluci
Ponovni zahtjev za vraćanje prijeratnih naziva ulica i naselja u Banjaluci

BANJALUKA - U Banjaluci ne postoji politička volja da se razgovara i prihvati zahtjev za vraćanje naziva ulica i naselja koji su promijenjeni od početka rata, pa i u periodu nakon toga - upozorili su predstavnici Zajednice udruženja građana Banjaluke.

Međutim, niko od gradskih vlasti Banjaluke nije se danas odazvao na razgovor s predstavnicima Zajednice udruženja građana Banjaluke i dijaspore na tribini "Značaj demokratskog imenovanja naziva ulica i naselja u obnavljanju povjerenja za suživot, toleranciju, uvažavanje različitosti i očuvanje kulturno-istorijske baštine".

Predsjednik Upravnog odbora Zajednice i Organizacionog odbora manifestacije "Vezeni most" Muhamed Kulenović podsjetio je da se već godinama ulažu napori za vraćanje naziva pojedinih ulica i naselja u Banjaluci, koji su promijenjeni tokom i nakon rata u BiH, ali bez uspjeha.

- Svojevremeno smo podnijeli zahtjev da određeni nazivi budu vraćeni, ali do toga još nije došlo. Mi ponovo pokrećemo inicijativu, a na ovoj tribini želimo čuti mišljenje i ostalih građana - kazao je on.

Banjalučke vlasti su u ratnom periodu donijele odluke o promjeni naziva za više od 240 ulica i pet naselja, a brdo Šehitluci preimenovano je u Banj brdo bez odluke nadležnog organa.

Način i vrijeme donošenja odluka o masovnom preimenovanju ulica i naselja po skraćenom postupku su doprinijeli iseljavanju više od 70.000 Banjalučana iz ovog grada.

S druge strane, potpisnice Dejtonskog sporazuma su se obavezale otkloniti sve prepreke povratku, pa i ovu.

- Sve to je to uzaludno bez političke volje - ukazuje i Mesud Mulaomerović, član Saveza Banjalučana u Švedskoj.

On podsjeća da je kao nekadašnji odbornik u gradskoj vlasti Banjaluke od 2000. do 2004.godine pokretao to pitanje, komisija utvrdila određena rješenja, ali su predstavnici vladajuće stranke zatražili da se to pitanje skine s dnevnog reda.

- Od tada ono više nikada nije ugledalo svjetlo dana - konstatovao je Mulaomerović.

Predstavnici Zajednice udruženja građana Banjaluke su istakli da je problem promjene naziva ulica prisutan i u svim drugim gradovima u BiH, ali da se to mora promijeniti te otkloniti diskriminatorski položaj bilo kojeg naroda po bilo kom osnovu.

Današnja tribina održana  je u sklopu susreta Banjalučana na manifestaciji "Vezeni most", koja  od 14. do 18. jula traje u tom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije