Banja Luka

Poplavljeni oslobođeni poreza

Poplavljeni oslobođeni poreza
Poplavljeni oslobođeni poreza

Odbornici Skupštine grada danas su na sjednici jednoglasno usvojili Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada, prema kojoj su poplavljeni oslobođeni plaćanja ovog poreza.

Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika, rekla je da je to samo još jedan od pokazatelja brige trenutne gradske administracije za svoje građane.

"Građani koji su već uplatili porez treba da se obrate Poreskoj upravi, koja će knjižiti uplaćeno, što im onda ostaje za narednu poresku godinu", pojasnila je Brkićeva.

Dodala je da će posebnu pažnju posvetiti tome da se u budžetu za sljedeću godinu nađe stavka po kojoj će se moći obezbijediti još pomoći građanima koji su pretrpjeli štetu.

Na 25. sjednici Skupštine grada odbornici su jednoglasno usvojili i elaborat o šteti na području grada prouzrokovanoj poplavom u periodu od 6. do 11. avgusta i 16. na 17. avgust, prema kojem je ona procijenjena na ukupno 6.495.592 KM.

Odbornici Skupštine nisu usvojili konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine.

Uprkos tome što se radilo o važnom pitanju, dio odbornika iz SNSD-a je netom prije glasanja izašao iz skupštinske sale, zbog čega nije došlo do većine potrebne za izglasavanje prijedloga. Do zaključenja ovog broja usvojeno je 17 od 24 tačke dnevnog reda.

Brkićeva je kazala da prijedlog nije dobio podršku iz čisto tehničkih razloga.

"Prosto se dogodilo da je u tom trenutku dio odbornika bio van skupštinske sale. U raspravi koja je prethodila glasanju učestvovala su samo dva odbornika i nije bilo nikakvih velikih zamjerki. Vjerujem da će se izvještaj o izvršenju budžeta grada naći ponovo na dnevnom redu, prije svega jer prikazuje realno stanje stvari", kazala je Brkićeva.

Ovo je samo još jedan od pokazatelja brige trenutne gradske administracije za građane, rekla Brkićeva

Ona je istakla da je u prvom šestomjesečju deficit budžeta grada bio oko 4.100.000 KM, te da Gradska uprava ne bježi od argumentovanih kritika.

"Neke su se stvari prilikom prikupljanja sredstava za punjenje budžeta mogle možda i bolje uraditi, ali je situacija bila teška zbog poplava, koje su pričinile veliku štetu", pojasnila je Brkićeva

Za razliku od nje, Zoran Talić, odbornik PDP-a, smatra da konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada nije ni trebalo da bude usvojen te da su poslanici koji su prije glasali za sam budžet shvatili da ne treba da podrže tako nešto.

"U ovakvom izvršenju budžeta kako su oni to predstavili ništa nije realno. Oni su pokazali neka četiri miliona više rashoda nego prihoda. Ono što takođe predstavlja problem je to što nigdje nisu prikazana dugovanja grada prema privrednim subjektima koja nisu plaćena, što se takođe može podvesti kao deficit. Ovakav izvještaj je samo za krivičnu odgovornost", rekao je Talić.

On je dodao da su članovi partije čiji je član dali podršku elaboratu o šteti, ali da i dalje stoji njegova zamjerka na mjere o sanaciji štete, o kojima, kako kaže, niko nije htio da priča.

Prioritet radna mjesta u proizvodnji

Odbornici SDS-a glasali su za izvještaj o poreskoj stopi, kako kažu, da bi pomogli građanima koje će obuhvatati, te istakli da navodi da će se od naredne godine možda razmatrati opšte smanjenje poreske stope na nepokretnosti ne prestavljaju ništa za građane.

"Prvo bih naglasio da nije bilo nikakvog razloga za ovoliku pauzu između dvije sjednice bez obzira na opšte izbore. Smatramo da koliki god da porez bude građani neće imati čime da ga plaćaju, tako da mi moramo da vidimo kako da dovedemo investitore i otvorimo nova radna mjesta i to u proizvodnji, a ne u upravi", rekao je Davor Šešić, odbornik SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije