Banja Luka

Poplavljeno stotinu objekata u Dragočaju

Poplavljeno stotinu objekata u Dragočaju
Poplavljeno stotinu objekata u Dragočaju

BANJALUKA - Stotinak kuća i pomoćnih objekata u banjalučkom naselju Dragočaj poplavljeno je usljed izlijevanja Dragočajke zbog obilnih padavina u noći sa subote na nedjelju.

"Jutros oko pet časova stanje je bilo zaista alarmantno, oko sat i po od početka pljuska voda je nadirala sa svih strana, na svu sreću ljudskih žrtava nema, ali materijalne štete ima. Kolika je šteta vidjećemo u narednim danima, kada komisija izađe na teren. Pohvalio bih reakciju nadležnih institucija, koje su pravovremeno reagovale i dosta olakšale situaciju", kazao je danas Milan Vučković, potpredsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj.

Devetočlanoj porodici Barošević iz Dragočaja u toku noći voda je ušla u kuću, a kada se povuka iza sebe je ostavila mulj te ogromnu štetu.

"Oko četiri sata poslije ponoći primijetili smo da se nešto događa, voda je tada već bila došla do ulaznih vrata. Brzo smo se svi popeli na sprat, voda je tako jako nadirala da smo jedino uspjeli na gornji sprat dići malo hrane za djecu, sve ostalo je uništeno", kazao je Duško Barošević.

On odmahujući nemoćno rukama ističe da ne zna šta će dalje jer je iza poplave ostalo dosta blata, a zidovi se osjećaju na vlagu. Takođe, većina stvari je uništena u kući, a parket u svim prostorijama se podigao.

"Noćas je bila katastrofa, na ulici je bilo oko 70 centimetara vode, auto mi je potpuno uništen, voda je ušla i u sve pomoćne objekte, a u jednom sam držao kokoške, koje nisam uspio spasiti. Sva sreća pa sam na vrata kuće uspio stavio dvadesetak vreća s pjeskom i spriječio da poplavi kuću. Na kraju je samo nešto vode ušlo preko zidova u kupatilo", rekao je Leonardo Tadić, mještanin Dragočaja.

Prema tvrdnjama Željke Zrnić, mještanki kojoj je voda poplavila dvorište i garažu, uzrok poplave je neadekvatano napravljen most preko rijeke Dragočajke, koji mještanima godinama stvara probleme.

"Most je star 50 godina, dotrajao je i neadekvatan jer je spušten u korito sigurno više od 50 cantimetara nego što bi trebalo. Zbog toga čim padne jača kiša, korito ne može primiti vodu, koja prelazi preko mosta i plavi okolne objekte", navodi Zrnićeva.

Za 24 časa na Banjaluku palo 58 litara kiše, dok se na drugom mjestu nalazi Sokolac

Pod vodom je bilo i školsko dvoriše u Dragočaju, ali nismo saznali da li je ušla u objekat.

Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke, rekla je danas za Srnu da dežurne službe na terenu ispumpavaju vodu, te da se još ne može govoriti o visini štete, ali da će je Komisija za procjenu utvrditi prema postojećoj metodologiji i da će stradalima biti pružena pomoć putem dežurnih službi, te materijalna pomoć kao i u majskim i julskim poplavama.

Pod vodom su bili i dijelovi naselja Zalužani, Ramići te još neki dijelovi Banjaluke, pa su se prema tvrdnjama šetača i teniski tereni kod parka "Mladen Stojanović"  ujutru nalazili pod vodom.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da je za 24 časa na Banjaluku palo 58 litara kiše po kvadratnom metru, dok se na drugom mjestu nalazi Sokolac sa 19,5 litara, te da je količina padavina i vrsta vremenske nestabilnosti koja je zadesila grad veoma neobična iz više razloga.

"Jak razvoj nestabilnosti i velika količina padavina veoma su neobični u toku noći jer je za ovakav pljusak obično potrebno veliko zagrijavanje i karakterističan je za poslijepodnevne časove. Takođe nevrijeme je pogodilo samo grad Banjaluku i to neke njegove dijelove", navode iz RHMZ.

I narednih dana ne bi trebalo spremati kišobrane jer će zatrebati pošto će, kako kažu meteorolozi, biti mogućnosti za kišu.

Sanacija klizišta

Sanacija klizišta u banjalučkom naselju Tunjice, koje je već duže problem, trebalo bi da počne uskoro, za šta je projekat već urađen, potvrđeno je u Gradskoj upravi.

Za sanaciju klizišta izabran je i izvođač radova.

J.D.

Vezane vijesti:

Kiša ponovo izazvala poplave u Banjaluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije