Banja Luka

Povećana stipendija za deficitarna zanimanja

Povećana stipendija za deficitarna zanimanja
Povećana stipendija za deficitarna zanimanja

BANJALUKA - Stipendija iz budžeta grada Banjaluka za deficitarna zanimanja za učenike za narednu školsku godinu povećana je sa 150 na 160 KM, a za studente iznosi 250 KM.

Odlukom o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta grada, visini stipendija i deficitarnim zanimanjima - za školsku 2015/2016. godinu za stipendije će biti planirano 1.600.000 KM.

Prema ovoj odluci, visina stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh u školi, odnosno studiju, utvrđena je u iznosu 80 KM za učenike i 130 KM za studente.

Stipendija za deficitarna zanimanja za učenike povećana je na 160 KM, a za narednu školsku godinu deficitarna zanimanja su zidar, tesar i obućar.

Deficitarna zanimanja/struke koji se stiču u prvom ciklusu studiranja na visokoškolskim ustanovama su diplomirani inženjer elektrotehnike - odsjek računarstvo i informatika, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva - odsjek tekstilno inženjerstvo - obućarska tehnologija i dizajn, te diplomirani profesor matematike i informatike.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u školskoj 2014/2015. godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja/struke, a koja u školskoj 2015/2016. godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

Odlukom o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta grada, visini stipendija i deficitarnim zanimanjima – za školsku 2015/2016. godinu, koja je jednoglasno usvojena na zasjedanju Skupštine grada 30. juna, utvrđena su i suficitarna zanimanja koja se stiču u prvom ciklusu studiranja.

Suficitarna zanimanja, odnosno struke, su diplomirani inženjer poljoprivrede, diplomirani inženjer arhitekta, diplomirani ekonomista /svi smjerovi/, diplomirani ekonomista menadžer /svi smjerovi/, diplomirani pravnik /svi smjerovi/, profesor razredne nastave, profesor srpskog jezika i književnosti i profesor engleskog jezika i književnosti.

Suficitarna zanimanja, odnosno struke su i profesor fizičkog vaspitanja i sporta /svi smjerovi/, diplomirani geograf /smjer – profesor geografije/, diplomirani pedagog, diplomirani novinar, doktor medicine, doktor stomatologije, diplomirani socijalni radnik i diplomirani psiholog.

Grad Banjaluka u školskoj 2014/2015. godini stipendira 369 studenata i 1.101 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije