Banja Luka

Predstavnici auto-moto sporta ne daju da put zbriše stazu za trke u Zalužanima

Predstavnici auto-moto sporta ne daju da put zbriše stazu za trke u Zalužanima
Predstavnici auto-moto sporta ne daju da put zbriše stazu za trke u Zalužanima

BANJALUKA - Na Automotodromu u Zalužanima danas su žestoko raspravljali predstavnici auto-moto sporta iz Banjaluke, Laktaša i Gradiške, koji nisu dozvolili da staza na kojoj vježbaju bude pretvoren u put kojim će se kretati lokalno stanovništvo, te su počupali saobraćajnu signalizaciju koja je postavljena na stazi prije nekoliko dana.

Problem je nastao kada su počeli radovi na izgradnji puta preko dijela auto-moto staze, a put bi vodio prema obližnjem naselju Jablan, opština Laktaši. U petak je na tom mjestu bila prisutna i policija kako ne bi došlo do sukoba.

"Staza je još u vlasništvu Oružanih snaga BiH, a mi smo je dobili na korištenje. To je jedina auto-moto staza u BiH, a druga u bivšoj SFRJ, gdje se izvode sve sportske manifestacije tog tipa. I ove godine imamo u planu treninge i takmičenja i niko nema pravo da nam onemogući takmičenja", kazao je Duško Drljača, predsjednik Moto-kluba "Maršal".

Prema njegovim riječima, i predstavnici Oružanih snaga BiH izašli su na teren i upoznati su sa pokušajima da se staza presiječe kako bi lokalno stanovništvo skratilo put u dužini oko tri kilometra.

Kako ističe, inspektori iz Laktaša prije nekoliko dana postavili su saobraćajnu signalizaciju i započeli radove, a za to, kako tvrdi, nisu imali nalog. Ekipa "Nezavisnih" na terenu u petak nije zatekla nikog od predstavnika opštine Laktaši, već mještane i predstavnike auto-moto sporta, koji su žustro polemisali o tome ko ima veće pravo na korištenje staze.

Mirko Sukara, mještanin naselja Jablan, kaže da mještani moraju obilaziti tri kilometra da bi došli do Banjaluke, a prelazak preko Automotodroma u vrijeme kada se ne održavaju vježbe znatno bi im skratio put.

"U tom naselju ima 400 domaćinstava, a mi bismo pravili šest kilometara manje kada idemo u Banjaluku i nazad. Rečeno nam je da je staza pripala opštini Laktaši i da će nam izaći u susret, tako što će nam dozvoliti prelazak", naglasio je Sukara.

Predstavnici i simpatizeri auto-moto sporta kategorično su stali u zaštitu staze, a kako ističu, spremni su pokrenuti i krivični postupak protiv odgovornih za ulazak u posjed Automotodroma.

U vezi sa ovim problemom, kontaktirali smo predstavnike opšine Laktaši kako bismo od njih dobili više informacija o vlasništvu sporne staze, međutim nismo uspjeli dobiti nikakvu povratnu informaciju.

"Načelnik je trenutno na putu, a niko osim njega ne može dati informacije u vezi s tim", istakla je u petak Aleksandra Mrdak, portparol opštine Laktaši.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije