Banja Luka

Prema višku radnika "Toplane" biće ispunjene sve zakonske obaveze

Prema višku radnika "Toplane" biće ispunjene sve zakonske obaveze
Foto: N.N. | Prema višku radnika "Toplane" biće ispunjene sve zakonske obaveze

BANJALUKA - Gradska uprava Banjaluke saopštila je da će, prema trenutnim podacima, oko 30 radnika biti tehnološki višak u preduzeću "Toplana", te da će prema njima biti ispunjene sve zakonske obaveze.

U Gradskoj upravi navode da je "Toplana" u saradnji sa sindikatom, pripremila plan i program otpuštanja tih radnika, te da gradska administracija preduzima sve što je njenoj moći da broj otpuštenih bude što manji.

"`Toplana` trenutno ima 134 zaposlena radnika, dok će novoosnovano preduzeće `Eko-toplane`, u kojem je Grad suvlasnik, zapošljavati oko 60 radnika, od čega će najviše njih biti upravo dosadašnji radnici `Toplane`", saopšteno je iz Gradske uprave povodom današnjeg štrajka upozorenja, kojim su radnici "Toplane" ukazali na neizvjestan status.

U Gradskoj upravi ističu da 26 radnika "Toplane" ispunjava neki od uslova za odlazak u penziju, kao i da će "Toplana", koja ostaje u funkciji kao rezervni kapacitet, zadržati 15 do 20 radnika.

"Grad Banjaluka, kao osnivač i vlasnik `Toplane` vodi i dalje će voditi odgovornu politiku kako prema radnicima ovog preduzeća, tako i prema građanima Banjaluke kojima smo dužni da obezbijedimo stabilno snabdijevanje toplotnom energijom", tvrde u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave napominju i da su odgovorni da zaštite javne finansije i da ne dozvole situaciju da njena javna preduzeća gomilaju milionske gubitke, računajući, primarno, na interese svih sugrađana.

"U proteklih godinu dana Grad je preduzeo ogromne napore da riješi decenijski problem daljinskog grijanja u Banjaluci, i to je osnovni razlog zašto je i pokrenut projekat izgradnje nove toplane na bio masu, kako bismo prešli na jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energent i, istovremeno, naše sugrađane riješili ogromnog finansijskog balasta koji ostaje iza stare `Toplane`", tvrde u Gradskoj upravi.

U saopštenju se dodaje da Grad razumije nezadovoljstvo dijela radnika koji će u ovom procesu ostati bez posla, te da u tom kontekstu gledaju na današnji štrajk upozorenja.

Iz Gradske uprave podsjećaju da su "Eko-toplane" još u probnom režimu rada i da proces zapošljavanja nije okončan, nego će, naprotiv, trajati i u narednom periodu, sve dok se u potpunosti ne okonča proces tranzicije.

"U tehničkom smislu, u funkciji je osam od ukupno 10 kotlova na bio-masu `Eko-toplana`, instaliranog kapaciteta od 49 megavat-časova. Zavisno od tehničkih preduslova, preostali kotlovi biće puštani u funkciju u narednim danima", navode u Gradskoj upravi.

Poslije puštanja u rad cjelokupnog kapaciteta, postrojenja stare "Toplane" neće biti korištena u sistemu daljinskog grijanja.

Iz Gradske uprave napominju da će ta postrojenja, kako je to prvobitno i planirano, služiti isključivo kao rezervna varijanta, koja bi se uključivala u sistem samo u slučajevima ekstremnih hladnoća.

Članovi Sindikalne organizacije banjalučke "Toplane" održali su danas štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju na neizvjesnu sudbinu radnika nakon početka rada novog preduzeća "Eko-toplane", koja je od 1. februara preuzela grijanje grada.

Povjerenik za sindikalna pitanja "Toplane" Vukašin Tintor istakao je da su radnici zabrinuti za egzistenciju, te da od uprave preduzeća nisu dobili zvaničan stav o eventualnom proglašavanju viška radnika ili otkazima, o čemu su čuli u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije