Banja Luka

Pripreme za početak rekonstrukcije distributivne mreže

Pripreme za početak rekonstrukcije distributivne mreže
Foto: N.N. | Pripreme za početak rekonstrukcije distributivne mreže

BANJALUKA - Termovizijsko snimanje stanja distributivne mreže u okviru sistema daljinskog grijanja Banjaluke, biće obavljeno dronom, u periodu od 27. do 29. marta 2019. godine. Ovo snimanje će obaviti danska kompanija "Drone Systems" ApS, koja je od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u saradnji sa Gradom Banjaluka i Eko toplanama angažovana na poslovima snimanja distributivne mreže.

Rezultati dobijeni nakon snimanja, predstavljaće osnovu za pripremu predstojeće rekonstrukcije mreže jer će na osnovu snimljenog materijala biti izrađena studija izvodljivosti, nakon čega će uslijediti projekat rekonstrukcije dotrajale mreže, stare više od četiri decenije.

Na ovaj način će se precizno utvrditi stanje vrelovoda i toplovoda u smislu termičke izolovanosti - toplotnih gubitaka prilikom distribucije energije, kao i mjesta potencijalnih kvarova na cjevovodu.

Ovo je prvi ovakav projekat od izgradnje sistema daljinskog grijanja, a pokazani rezultati će umnogome olakšati prepoznavanje prioriteta za rekonstrukciju vrelovoda i toplovoda. Važno je imati u vidu da je u pitanju veoma obiman posao, koji zahtijeva vrijeme i značajna novčana sredstva, a cilj je da se u narednih nekoliko sezona toplifikaciona mreža Banjaluke u potpunosti rekonstruiše i modernizuje.

Izgradnjom Eko toplana završena je prva i najvažnija faza rješenja problema daljinskog grijanja u Banjaluci, jer je obezbijeđen stabilan izvor toplotne energije, što se i praktično dokazalo u ovoj sezoni grijanja. Kako bi bio obezbijeđen potpuni komfor, odnosno potreban nivo kvaliteta grijanja svim korisnicima, potrebno je realizovati drugu fazu rješenja - rekonstruisati distributivnu mrežu staru preko 45 godina, koja je trenutno u jako lošem stanju.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je i sama jednim dijelom učestvovala u finansiranju izgradnje novog proizvodnog postrojenja Eko toplana, izrazila je spremnost da pomogne i projekat rekonstrukcije distributivne mreže kroz finansiranje navedenog snimanja mreže i izrade studije, na osnovu koje bi rekonstrukcija trebalo da bude realizovana, kao i kreditiranje projekta dugoročne rekonstrukcije distributivne mreže.

Eko toplane, obavljajući komunalnu djelatnost proizvodnje i distribucije toplotne energije, nastoje da obezbijede što bolji kvalitet grijanja svim korisnicima. Međutim, zbog dotrajalosti mreže, tokom sezone dolazi do kvarova i povremenih prekida u isporuci. Svojim angažmanom na terenu nastojimo da u što kraćem roku saniramo kvarove kako bi prekidi u isporuci bili svedeni na minimum. Kroz ovaj projekat, u narednom periodu, radićemo na obezbjeđivanju neometane distribucije toplotne energije kako bi svi korisnici daljinskog grijanja u Banjaluci imali potreban kvalitet grijanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije