Banja Luka

Privremeno rješenje za porodicu iz parka

Privremeno rješenje za porodicu iz parka
Privremeno rješenje za porodicu iz parka

BANJALUKA - Majka Vesna Fedešin sa četiri maloljetne kćerke nakon noći provedene na klupama u banjalučkom parku Mladen Stojanović uspjela je u namjeri da nađe bar privremeno siguran krov nad glavom za svoju višečlanu porodicu.

Podsjećamo, ova majka je došla u ponedjeljak veče u park i sa kćerkama stupila u štrajk na otvorenom jer se moraju iseliti iz trošne podstanarske kuće, a drugi smještaj nemaju, niti mogu da ga plate jer Vesna i njen muž, koji je teško bolestan ne rade i nemaju stalna primanja.

"Svojevoljno sam napustila park i u dogovoru sa Centrom za socijalni rad  pristali smo da odemo u njihov prihvatni centar u  naselju Lazarevo, dok nam ne nađu kuću, koju će platiti za mjesec dana, tako da su djeca za to vrijeme zbrinuta",  izjavila je Vesna Fedešin, te navodi kako  su joj iz Centra dali obećanje, da će tokom narednih mjesec konačno riješiti stambeno pitanje.

Članovi ove porodice do sada su stanovali kao podstanari u trošnoj kući u naselju Hiseti i plaćali su je 100 KM mjesečno. Toj kući se krov urušio, te im je vlasnica objekta rekla da se isele jer ne želi da neko strada u toj neuslovnoj kućici.

Vesna kaže da im je rok  za iseljenje bio do 20. avgusta, a da je već proslijedila molbe za riješavanje stambenog pitanja Centru za socijalni rad, gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću kao i predsjedniku RS Miloradu Dodiku, ali da još uvijek nije dobila nikakav odgovor.

Kako kažu majka i kćerke, i voda i struja će im biti isključni.

"Krov nad glavom je osnovni razlog zbog kojeg se ovdje u praku nalazim sa svojom djecom. Imala sam 140 KM dječijeg doplatka od Centra za socijalni rad, međutim, kćerka je napunila 15 godina i sada primao samo 105 KM mjesečno", kaže nam danas promrzla Vesna.

Govori da je vlasnica trošne kuće u kojoj borave ispala korektna, te im dozvolila da ostave stvari u objektu.

Njen muž ima 63 godine, lošeg je zdravstvenog stanja i ostao je u trošnoj podstanarskoj kući da čuva stvari. Najmlađa kćerka ima sedam godina, a najstarija 16, a sve četiri pohađaju osnovnu školu.

"Dok god mi se neko od nadležnih ne obrati i ne riješi problem, ja neću odustati, ako treba i do zime", govori Vesna Fedešin.

Kako kaže, nijednog posla se ne stide niti boje, sakupljaju otpad po kontejnerima i prodaju utorokom i nedjeljom na pijaci, imaju šta da jedu, ali iako ne gladuju, imaju veliku muku- nemaju krov nad glavom.

Prije dvije godine od Centra za socijalni  rad su dobili odgovor, da nije stalni korisnik Centra.

Takođe, iz Centra su joj nudili da djecu smjeste u dom na šta ona ne pristaje.

" Ja sam dijete iz doma i najbolje znam kakav je život tamo, to svojoj djeci ne želim da dopustim, niti da se odvajam od njih. Svoju djecu ću školovati i izvesti na pravi put, ali nam dom hitno treba".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije