Banja Luka

Proširena crvena traka u banjalučkoj Ložioničkoj ulici

Proširena crvena traka u banjalučkoj Ložioničkoj ulici
Proširena crvena traka u banjalučkoj Ložioničkoj ulici

BANJALUKA - Crvenom trakom Gradska ekološka inspekcija proširila je u petak zonu zabrane skladištenja rude boksita u Ložioničkoj ulici, nakon što je utvrđeno da "Željeznice RS" i dalje postupaju s rudom na ovoj lokaciji.

"Inspekcija je dodatno ogradila lokaciju, kako bi se onemogućilo dalje istovaranje rude, što će se smatrati ilegalnim sve dok ŽRS ne pribave ekološku dozvolu, kako im je to naloženo još prije nekoliko mjeseci", rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je, iako su ŽRS postupale s rudom izvan prostora koji je crvenom trakom označen kao zona zabrane, u petak Ekološka inspekcija utvrdila da se radi o jedinstvenoj parceli i da se ruda skladišti na dijelu koji je pod zabranom, i to po ranijem rješenju Odjeljenja za inspekcijske poslove od 18. maja.

"Ovim rješenjem ŽRS je naloženo da pribave ekološku dozvolu i samo pod tim uslovom biće omogućeno dalje skladištenje rude boksita na ovoj lokaciji", istakli su u Gradskoj upravi.

Sretko Tubak, direktor Saobraćajne sekcije ŽRS, kaže da oni nikada nisu ni vršili skladištenje boksita na toj lokaciji.

"Što se dopremi, isti taj dan se otpremi. Mi nismo prekšili rješenje inspektora, jer je nama zabranjena djelatnost kojom se mi ne bavimo. Ne bavimo se skladištenjem, nismo ni mogli tražiti ekološku dozvolu za djelatnost kojem se ne bavimo", kaže Tubak.

Dodaje da je Institut za ekologiju iz Sarajeva 2015. godine vršio mjerenje i utvrdio da se ruda boksita nalazi na granici dozovoljenog.

"Nismo za tu priču da radimo na štetu ljudi i protiv zakona i smatram da bi trebalo da uredimo prostor", istakao je Tubak.

Rajna Kolundžija, mještanka Ložioničke ulice, kaže da su sedam dana poslije zabrane ekološki inspektori ponovo morali izaći na teren jer su ŽRS ponovo istovarale boksit.

"Iznenadili smo se kada su prije nekoliko dana 'Željeznice' počele istovarati boksit. Ništa se ne poštuje, ni propisi, ni zakoni, a nama je svaki dan sve gore", kaže Kolundžija.

Ističe da mještani više nemaju ni strpljenja ni povjerenja, te da se nadaju da će nakon šest godina agonije njihov životni prostor biti doveden u red.

"Nadamo se nakon šest godina borbe i oko 180 žalbi i molbi gradskim vlastima da će konačno doći kraj odlaganju rude u Ložioničkoj ulici", rekla je Kolundžija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije