Banjaluka

Protestnom šetnjom u odbrani zelenila

Protestnom šetnjom u odbrani zelenila
N.N., Foto: G. Šurlan - 30.05.2012 19:31 ⇒ 20:48 Video Foto

Oko 1.000 građana okupilo se danas oko ograđenog prostora ispred Medicinske elektronike u Banjaluci, protestujući zbog odluke da se ukloni zelena površina i na ovom mjestu izgradi poslovni kompleks.

Uz zvuke bubnjeva i noseći transparente, na kojima je između ostalog, pisalo "Vama je livada, nama je park" i "Zašto ste protiv drveća", te smrtovnicu sa slikom drveta, oni su se potom uputili prema Trgu Krajine, glasno izražavajući nezadovoljstvo.

Sve se odvija pod budnim okom pripadnika policijskih snaga.

S obzirom da se u blizini održava i maturska proslava, saobraćaj je ranije bio zaustavljen. Mirna šetnja je potom nastavljena prema zgradi Administrativne službe grada Banjaluka i dalje prema palati predsjednika RS, ali je povorka ubrzo zaustavljena na ulazu u parkić.

Građani, međutim, ističu da će biti istrajni u tome da sačuvaju jednu od rijetkih zelenih površina u gradu.

Trenutno, nešto poslije 20.30, masa, u kojoj se nalaze različite generacije Banjalučana, zadržala se u ograđenom dijelu parka, u koji je ušla kroz jedan od prolaza.

Predsjednik Centra za životnu sredinu Banjaluka Miodrag Dakić rekao je da ovo okupljanje predstavlja poruku gradskim vlastima i resornom ministarstvu koje je izdalo dozvolu za građenje da se građani ne slažu sa uništavanjem ove posljednje zelene površine u gradu.

On je napomenuo da su građani organizovali i peticiju da se izmijeni regulativni plan i da se poništi ugovor sa izvođačem radova, a da Ministarstvo zaustavi radove. Prema njegovim riječima, građani su otkrili da izvođač radova nema sve potrebne dokumente za gradnju.

Dakić je dodao da će se građani i sutra okupiti u još većem broju kako bi izrazili nezadovoljstvo uništavanjem posljednje zelene površine u gradu.
 

Vezane vijesti:

Davidović: Park ili građevinski kompleks - stvar ličnog utiska

Pogledajte fotografije i video sa protesta Banjalučana

Novinar portala Buka otjeran iz parka!

Davidović: Imamo takvih ledina u Banjaluci koliko hoćete

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Šteta na bazenu oko 400.000 KM

  20.08.2014 19:53 - Ljiljana Radić

  Šteta na Gradskom olimpijskom bazenu (GOB) pričinjena u poplavama je oko 400.000 KM, od čega je 300.000 KM direktne štete na opremi i objektu, dok je indirektna šteta ovog preduzeća oko 100.000 KM.

 • U Banjaluci padao led veličine oraha

  20.08.2014 19:33 - N.N.

  BANJALUKA - Jako nevrijeme praćeno kišom i gradom pogodilo je Banjaluku večeras oko 19:20 časova.

  Foto
 • Bube okupirale Banjaluku

  19.08.2014 18:08 - Nikola Vidačković

  Zbog poremećene klime, visoke vlažnosti i niskih temperatura za ovo doba godine, prethodnih dana više vrsta insekata okupiralo je grad i okolinu.

 • Zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć predati do petka

  19.08.2014 13:00 - Srna

  BANJALUKA - Građani Banjaluke kojima je šteta od poplava na stambenom objektu i stvarima procijenjena u iznosu većem od 7.000 KM, mogu predati zahtjev za dodjelu jednokratne novčane pomoći do petka, 22. avgusta.

 • Petočlana porodica Marić iz Dragočaja poplavljena treći put

  18.08.2014 18:58 - Nikola Vidačković

  Petočlana porodica Marić iz Dragočaja u noći između 16. i 17. avgusta poplavljena je treći put ove godine. Da nesreća ne bira, govori i podatak da niko od ukućana, od kojih je dvoje bolesno, nije zaposlen, te da žive od sezonskih i poslova koje su obavljali traktorom i nešto socijalne pomoći koje dobijaju.

 • U Dragočaju poplavljeno 12 kuća

  18.08.2014 13:00 - Srna

  BANJALUKA - Na području banjalučke Mjesne zajednice Dragočaj prilikom izlivanja rječice Dragočajke poplavljeno je 12 kuća i devet poslovnih objekata, a voda je ušla u 80 dvorišta, rekla je Srni zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

 • Poplavljeno stotinu objekata u Dragočaju

  17.08.2014 20:00 - Nikola Vidačković

  BANJALUKA - Stotinak kuća i pomoćnih objekata u banjalučkom naselju Dragočaj poplavljeno je usljed izlijevanja Dragočajke zbog obilnih padavina u noći sa subote na nedjelju.

 • Više naselja bez struje

  17.08.2014 19:12 - Jasna Dragojević

  Zbog izvođenja radova na elektromreži struje sutra neće biti od 7.30 do 15 časova u dijelovima naselja Karanovac, Ljubačevo, Novoselija, Memići, Javorani, Tisovac i Bastasi. Dijelovi naselja Drakulić i Motike bez struje će biti od 8.30 do 10.30, te dio Ulice Mlađe Ćusića.

 • Traže obilježavanje staza za bicikliste

  17.08.2014 19:11 - Jasna Dragojević

  Građani su na sajtu Gradske uprave zatražili da obilježe biciklističke staze u Bulevaru srpske vojske, na dijelu od Ulice Trive Amelice do Ulice olimpijskih pobjednika i postavljanje pješačkog prelaza na odvajanju za "Mercator".

 • Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XIX): Don Guido del Mestri

  17.08.2014 18:13 - Jasna Dragojević

  Don Guido del Mestri je prvi banjalučki i bosanskohercegovački kardinal, rođen u Banjaluci, a u njegovoj karijeri je zabilježeno da je u diplomatskoj službi Vatikana djelovao pune 44 godine.

 • Kiša ponovo izazvala poplave u Banjaluci

  17.08.2014 12:03 - Srna

  BANJALUKA- Stotinak kuća i pomoćnih objekata u banjalučkom naselju Dragočaj poplavljeno je usljed izlijevanja Dragočajke zbog obilnih padavina u noći sa subote na nedjelju.

  Foto
 • Zimski red vožnje u javnom prevozu

  16.08.2014 18:44 - N.N.

  BANjALUKA - Od ponedjeljka, 18. avgusta, na snagu će stupiti zimski režim održavanja redova vožnje u javnom gradskom i prigradskom prevozu, navedeno je iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

 • Sanacija bazena do polovine septembra

  16.08.2014 16:05 - N.N.

  BANJALUKA - Na Gradskom olimpijskom bazenu u toku je procjena štete i čišćenje suterena, koji je uništen u posljednjim poplavama, zbog čega on neće raditi do polovine septembra. Šef marketinga i prodaje Akvane Borivoj Jevđenić rekao je da šteta koju su nedavno počinile poplave još nije procijenjena.

 • Otvoreno prvenstvo u boćanju

  15.08.2014 20:43 - Srna

  BANJALUKA - U Centru "Zaštiti me" u Banjaluci večeras je otvoreno prvenstvo BiH u boćanju u okviru ljetnog sportskog kampa za djecu sa posebnim potrebama, na kojem učestvuje 18 ekipa.

 • Grad izdvojio 1,4 miliona KM za poplavljene

  15.08.2014 18:38 - Ljiljana Radić

  Iz budžeta grada izdvojeno je 1,4 miliona maraka za dodjelu jednokratne pomoći stanovnicima kojima je nakon poplava šteta na stambenom objektu i stvarima procijenjena na više od 7.000 KM, a direktna novčana pomoć biće dodijeljena prema prioritetima koje je odredila Komisija za procjenu štete.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner