Protestnom šetnjom u odbrani zelenila

N.N., Foto: G. Šurlan - 30.05.2012 19:31 ⇒ 20:48 Video Foto
Protestnom šetnjom u odbrani zelenila

Oko 1.000 građana okupilo se danas oko ograđenog prostora ispred Medicinske elektronike u Banjaluci, protestujući zbog odluke da se ukloni zelena površina i na ovom mjestu izgradi poslovni kompleks.

Uz zvuke bubnjeva i noseći transparente, na kojima je između ostalog, pisalo "Vama je livada, nama je park" i "Zašto ste protiv drveća", te smrtovnicu sa slikom drveta, oni su se potom uputili prema Trgu Krajine, glasno izražavajući nezadovoljstvo.

Sve se odvija pod budnim okom pripadnika policijskih snaga.

S obzirom da se u blizini održava i maturska proslava, saobraćaj je ranije bio zaustavljen. Mirna šetnja je potom nastavljena prema zgradi Administrativne službe grada Banjaluka i dalje prema palati predsjednika RS, ali je povorka ubrzo zaustavljena na ulazu u parkić.

Građani, međutim, ističu da će biti istrajni u tome da sačuvaju jednu od rijetkih zelenih površina u gradu.

Trenutno, nešto poslije 20.30, masa, u kojoj se nalaze različite generacije Banjalučana, zadržala se u ograđenom dijelu parka, u koji je ušla kroz jedan od prolaza.

Predsjednik Centra za životnu sredinu Banjaluka Miodrag Dakić rekao je da ovo okupljanje predstavlja poruku gradskim vlastima i resornom ministarstvu koje je izdalo dozvolu za građenje da se građani ne slažu sa uništavanjem ove posljednje zelene površine u gradu.

On je napomenuo da su građani organizovali i peticiju da se izmijeni regulativni plan i da se poništi ugovor sa izvođačem radova, a da Ministarstvo zaustavi radove. Prema njegovim riječima, građani su otkrili da izvođač radova nema sve potrebne dokumente za gradnju.

Dakić je dodao da će se građani i sutra okupiti u još većem broju kako bi izrazili nezadovoljstvo uništavanjem posljednje zelene površine u gradu.
 

Vezane vijesti:

Davidović: Park ili građevinski kompleks - stvar ličnog utiska

Pogledajte fotografije i video sa protesta Banjalučana

Novinar portala Buka otjeran iz parka!

Davidović: Imamo takvih ledina u Banjaluci koliko hoćete

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Maturante već trese groznica

  01.04.2015 21:20 - Jasna Dragojević

  BANJALUKA - Pripreme za maturske večeri su uveliko u toku, jer je potraga za haljinama i odijelima počela već u januaru i februaru, što potvrđuju sami maturanti, ali i vlasnici butika u gradu.

 • Liježu uplašeni, bude se bez nade

  01.04.2015 19:22 - Nikola Vidačković

  BANJALUKA - Neke od 11 porodica koje su dobile nalog da zbog klizišta moraju napustiti porodični dom, ni ne pomišljaju na to, jer, kako kažu, to im je jedini krov nad glavom, a novca za drugi nemaju.

 • Odbornici u petak o grbu Banjaluke

  01.04.2015 18:41 - Srna

  BANJALUKA - Skupština grada Banjaluka trebalo bi da u petak, 3. aprila, raspravlja o novom prijedlogu grba grada.

 • Do 6. aprila prijave za pomoć poplavljenim domaćinstvima

  01.04.2015 10:43 - Fena

  BANJALUKA - Gradska uprava grada Banjauka pozvala je domaćinstva koja su imala šteta od poplava da se do 6.aprila jave za učešće u sanaciji i obnovi komercijalne i poljoprivredne proizvodnje, u okviru Programa Evropske unije (EU) za oporavak od poplava.

 • Zaobilazi ih sanacija rupa

  31.03.2015 21:23 - Jasna Dragojević, Foto: A. Čavić

  BANJALUKA - Mještani Ulice Marka Miljanova, u naselju Lazarevo, kažu da su udarne rupe u ovoj ulici ogromne, te da su ruglo u naselju, zbog kojeg oštećuju i automobile.

 • Školski parking koristi ko stigne

  31.03.2015 19:30 - Dajana Miljić, Foto: A. Čavić

  BANJALUKA - Parking ispred Osnovne škole "Branko Radičević" u naselju Starčevica, koji je predviđen za parkiranje automobila roditelja koji dovezu djecu na nastavu, često uzurpiraju stanari zgrade preko puta te radnici MUP-a, koji tu parkiraju svoja privatna vozila.

 • Isplaćena sredstva za stambeno zbrinjavanje 44 korisnika

  31.03.2015 17:20 - Srna

  BANJALUKA - Nepovratna novčana sredstva za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u ukupnom iznosu 322.497 KM isplaćena su danas u pet opština Republike Srpske.

 • Moguće rušenje nelegalnih objekata

  31.03.2015 13:20 - Srna

  BANJALUKA - Gradska uprava Banjaluka moraće da uđe u fazu rušenja nelegalno izgrađenih objekata ukoliko rok za njihovu prijavu, koji ističe 24. maja, ne bude prolongiran, upozorio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

 • Počelo uređenje saobraćajnih lokacija

  31.03.2015 12:47 - Srna

  BANJALUKA - Obilježavanjem parking prostora na platou ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, u Banjaluci je počela akcija uređenja gradskih saobraćajnih lokacija radi poboljšanja regulisanja saobraćaja.

 • Za pet klubova 470.000 KM

  30.03.2015 20:25 - Maja Predragović

  BANJALUKA - Za sport je iz budžeta grada Banjaluka namijenjeno 1.307.000 konvertibilnih maraka, posljednje korekcije u raspodjeli sredstava su obavljene, a ko će koliko novca dobiti za 2015. godinu, biće poznato nakon sjednice Skupštine grada, koja je zakazana za 3. april.

 • Klupe pune potencijalnih emigranata

  30.03.2015 20:10 - Biljana Popović

  BANJALUKA - Engleski jezik je donedavno bio na prvom mjestu kada je riječ o polaznicima škola stranih jezika, a danas su tu ulogu preuzeli njemački, švedski i norveški.

 • Tri sedmice za čistiji grad

  30.03.2015 19:07 - Dajana Miljić, Foto: V. Stojaković

  BANJALUKA - Sadnjom stabla Pančićeve omorike u dvorištu OŠ "Jovan Dučić" u Zalužanima počela je tradicionalna akcija proljećnog čišćenja i uređenja grada.

 • Rampa u funkciji

  30.03.2015 18:55 - J.D., Foto: A. Čavić

  BANJALUKA - Na pružnom prelazu kod "Incela" rampa, koja je prethodnih dana bila stalno podignuta, a prelazak preko pruge se odvijao na odgovornost građana, od danas je ponovo u funkciji.

 • Što prije naći rješenje za autobusko stajalište

  30.03.2015 13:48 - Srna

  BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović očekuje da što prije bude pronađeno rješenje za autobusko stajalište kod Medicinske elektronike, jer sada autobusi u tom dijelu grada blokiraju saobraćaj.

 • Dug za komunalne usluge 7,5 miliona KM

  30.03.2015 12:54 - Srna

  BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas u Banjaluci da bi naplatom dugovanja samo nekoliko preduzeća, bila smanjena komunalna dugovanja gradu u iznosu od 7,5 miliona KM, za posljednjih nekoliko godina.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.