Banja Luka

Prvi univerzitetski grad u BiH

Prvi univerzitetski grad u BiH
Prvi univerzitetski grad u BiH

BANJALUKA - Studentski centar "Nikola Tesla" Banjaluka uskoro bi trebalo da postane prvi univerzitetski grad u BiH.

Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS, kazala je da Ministarstvo priprema  informaciju u vezi sa promjenom oblika organizovanja Javne ustanove   Studentski   centar  "Nikola Tesla"  Banjaluka  u  javnu   ustanovu studentski grad "Nikola Tesla" za narednu sjednicu Vlade RS.

"Kako bi se promjena oblika organizovanja desila, potrebno je ispuniti određene administrativno-tehničke pretpostavke. Vlada će, dakle, biti upoznata sa ovim pitanjem. Očekujemo određene zaključke u skladu sa kojima ćemo postupiti'', istakla je ona.

Milan Komljenović, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla", pojasnio je da bi nakon promjene statusa ova ustanova, pored  usluga smještaja i ishrane studenata, imala i studentski kulturni centar, studentsku ambulantu, te službu za zapošljavanje studenata.

"Neke od tih stvari smo odradili. Stvorili smo uslove da Klub studentata  preimenujemo u studentski kulturni centar, da ga osvježimo novim sadržajima, a takođe imamo i novu ambulantu", kazao je on, dodajući da služba za zapošljavanje studenata ne može početi sa radom dok Vlada ne donese odluku o promjeni statusa.

Studentski kulturni centar, prema Komljenovićevim riječima, podrazumijeva sadržaje koji se odnose na kulturu studenata, i tu, kako on navodi, posebno je bitno spomenuti studentske medije koji se mogu formirati, te studentsko pozorište, bioskop, čime bi bio oformljen jedan multimedijalni centar.

Ono što je, kako Komljenović kaže, takođe bitno je i podizanje primarne zdravstvene zaštite studenata na jedan viši nivo, kao i zapošljavanje studenata.

Siniša Kilibarda, potpredsjednik Studentske organizacije Banjaluka (SOBL), slaže se da je najveći dio posla odrađen, a tome u prilog ide i činjenica da su u Klubu studenata u protekla dva mjeseca održavane izložbe stripova, slika, fotografija i projekcije filmova.

"Studentski kulturni centar će biti nešto što je potrebno i dugo očekivano u Banjaluci. Želimo da to bude  jedno od najznačajnijih mjesta što se tiče kulture u Banjaluci, a osnivanjem studentskog grada, ustanova studentskog standarda podigla bi se na viši nivo", rekao je on.

Dejan Đurković, student Akademije umjetnosti, smatra da bi studenti sa Muzičke akademije otvaranjem SKC imali mjesto na kome bi mogli da sviraju i pokažu ono što rade na jedan opušteniji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije