Banja Luka

Prvi viteški festival na Kastelu

Prvi viteški festival na Kastelu
Foto: Ilustracija | Prvi viteški festival na Kastelu

BANJALUKA - Prvi međunarodni viteški festival "Kastrum 2018" biće održan na tvrđavi Kastel u Banjaluci, od 1. do 3. juna, a posjetioci će imati priliku da vide oklopno i evropsko neoklopno borenje, te moderno mačevanje.

Biće i zanimljivih plesova sa vatrom i mačevima, a svoje umijeće rukovanjem oružjem na konju prikazaće članovi konjičkih klubova iz zemlje i okruženja.

Pored sajamskog dijela starih zanata, biće organizovane i razne radionice za djecu i odrasle.

Iz viteškog reda "Čuvari koplja Svetog Georgija" ističu da će u okviru festivala biti organizovan i sajamski dio zanimljivih rukotvorina, viteške radionice za najmlađe, kao i radionice lutkarstva, kaligrafija, radionica čarobnjaštva, radionica za izradu mačeva, štitova, škola mačevanja i još mnogo drugih interesantnih dešavanja.

Za one starije biće i turnir u Bohurt borbama /srednjovjekovni izraz za određeni tip viteškog turnira/ i turnir u streličarstvu.

"Festival će simbolično započeti vjenčanjem kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Kataline Arpad, a nastaviće se svečanim defileom učesnika od Hrama Hrista Spasitelja do Kastela", rekli su organizatori festivala iz viteškog reda "Čuvari koplja Svetog Georgija".

U Kamenoj kući na Kastelu, u četvrtak, 30. maja, biće otvorena izložba odora i naoružanja koji su korišteni prilikom snimanja aktuelne serije o dinastiji Nemanjića.

Organizator festivala je viteški red "Čuvari koplja Svetog Georgija" iz Banjaluke, a grad Banjaluka je podržao ovaj događaj koji se održava u okviru programa "Proljeće u Banjaluci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije