Banja Luka

Radnici "Toplane" traže razgovor sa Radojičićem

Radnici "Toplane" traže razgovor sa Radojičićem
Foto: Velibor Tripić | Radnici "Toplane" traže razgovor sa Radojičićem
Goran Lajić

BANJALUKA - Nekoliko radnika "Toplane" danas se okupilo na kapijama ovog preduzeća kako bi skrenuli pažnju menadžmentu preduzeća i Gradskoj upravi da ne postoje osnove za proglašavanje tehnološkog viška radnika i dodjele otkaza, te su dali rok gradonačelniku (Igoru Radojičiću) za razgovor do 21. februara.

Vukašin Tintor, povjerenik za sindikalna pitanja "Toplane", rekao je da su se okupili zbog neizvjesne sudbine radnika.

"Osnovni razlozi da nema osnova za tehnološki višak i otkaze je da proizvodna aktivnost u preduzeću 'Toplana' nije prestala, te preduzeće normalno radi", rekao je Tintor.

Za nastalu situaciju u preduzeću krive menadžment preduzeća na čelu sa Mićom Milovanovićem i tvrde da ni radnici, ni sindikat nisu učestvovali kao ravnopravan partner u donošenju bilo kakvih odluka koje trenutno mogu uzrokovati otkaze i tehnološke viškove radnika, u kojem bi njih 50-ak moglo ostati bez posla.

 Dodao je da u ponuđeni ugovori za oko 40 radnika za novu toplanu od ukupno 130 radnika.

Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalnih djelatnosti RS, kaže da daju apsolutnu podršku sindikalnoj organizaciji "Toplane" u rješavanju njihovih problema.

"Činjenica je da postoji višak radnika, i da postoje ljudi čija je sudbina neizvjesna. Tražili smo razgovor sa gradonačelnikom kako bi dao određene garancije za ove ljude, te ako postoji tehnološki višak, zna se kako se tu mora napraviti program socijalnog zbrinjavanja, otpremnine", rekla je Vrabičićeva.

Istakla je da su dali gradonačelniku rok od osam dana da ih primi, do 21. februara, pa će vidjeti dalje korake.

Dodala je da bi se menadžment "Toplane" i Gradska uprava trebali pozabaviti mišljenjem radnika koji tvrde da ne postoji višak.

Gostimir Radić, član izvršnog odobra sindikata "Toplane", tvrdi da je nemoguće da se grad grije, ako bi stara toplana prestala sa radom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije