Banja Luka

100 dana nove administracije: Banjaluka pegla gradski dug (FOTO)

100 dana nove administracije: Banjaluka pegla gradski dug (FOTO)
100 dana nove administracije: Banjaluka pegla gradski dug (FOTO)

BANJALUKA - U toku je tender za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 73 miliona KM, rekao je juče Igor Radojičić, gradonačelnik, nakon 100 radnih dana nove gradske administracije.

"To će nam omogućiti da u aprilu donesemo odluku o restrukturisanju gradskog budžeta i dugoročno na desetak godina 'ispeglamo' gradski dug te time oslobodimo dio budžetskih sredstava za razvojne i komunalne potrebe", rekao je Radojičić te naveo da je cilj da se anuitet na godišnjem nivou smanji na 11 miliona KM sa sadašnjih 22 miliona KM.

Ocijenio je da je Banjaluka na dobrom putu, ali da postoji niz prepreka i izazova.

Govoreći o problemima koji su pratili prvih 100 dana rada Gradske uprave u ovom mandatu, gradonačelnik je posebno istakao problem "Toplane".

"Uprkos najtežoj sezoni do sada, uspjeli samo da održimo kontinuitet grijanja u gradu. Na nama je da sada obezbijedimo strateškog partnera sa kojim ćemo graditi nova postrojenja i ići na izmjenu energenta", kazao je Radojičić i dodao da povremeno imaju zainteresovane investitore za rekonstrukciju "Toplane".

"Za sada imamo dva potencijalna subjekta koji su zainteresovani pa ćemo vidjeti", kazao je Radojičić i dodao da na potencijalne investitore koji bi željeli da ulažu negativno utiče teška i nestabilna politička situacija.

Prema njegovim riječima, ušlo se i u tešku borbu za očuvanje gradske imovine.

"Vjerujemo da će nova kadrovska rješenja u Pravobranilaštvu RS ići u korist grada i društvenih interesa", kazao je Radojičić.

Istakao je da je grad ove godine ponudio društveno odgovornim kompanijama učešće u izgradnji i modernizaciji dječjih igrališta.

"Imamo dosta zainteresovanih i vjerujem da ćemo već tokom ove godine imati nekoliko novih dječjih igrališta. Grad će obezbijediti lokacije i svu potrebnu dokumentaciju, a kompanije sredstva za dječja igrališta", rekao je Radojičić i dodao da očekuje i rekonstrukciju sportske dvorane u bivšem šoping centru.

Prema njegovim riječima, radi poboljšanja poslovnog okruženja, doneseno je niz odluka, među kojima se predviđa smanjenje rente za 5,13 odsto, a gradska administracija je reorganizovana kako bi se poboljšala unu-trašnja organizacija i napravila efikasnijom.

Pozitivni rezultati

U pozitivne rezultate Igor Radojičić svrstao je rad Zimske službe, koja je intenzivno radi-la skoro mjesec dana za vrijeme niskih temperatura i padavina. Kada je u pitanju infrastruktura, gradonačelnik je istakao izgradnju dva mosta, u Česmi i u Šargovcu, vodovoda u Radosavskoj te pomoćnog fudbalskog terena na Gradskom stadionu. Takođe, svi godišnji dokumenti su na vrijeme usvojeni u Skupštini grada, a grad je zainteresovan za dobru poziciju na regionalnoj sceni.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije