Banja Luka

Radojičić: Budžetski okvir se povećava za oko 10 miliona KM

Radojičić: Budžetski okvir se povećava za oko 10 miliona KM
Foto: Arhivska fotografija | Radojičić: Budžetski okvir se povećava za oko 10 miliona KM

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da se Nacrtom rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu budžetski okvir povećava za oko 10 miliona KM u odnosu na dosadašnji, koji iznosi oko 134 miliona KM.

"Budžet raste za više od 10 miliona KM po dva osnova, jedan je uspješno završena emisija obveznica na Banjalučkoj berzi od 6.240.000 KM i drugi je raspodjela utvrđenog suficita u poslovanju u prošloj godini", rekao je Radojičić novinarima tokom pauze sjednice gradskog parlamenta.

On je precizirao da će dodatna sredstva u budžetu biti izdvojena za nove projekte i kapitalne investicije u gradu.

Radojičić je istakao da će pet projekata biti finansirano većim dijelom iz obveznica, navodeći izgradnju Zelenog mosta, nastavak izgradnje istočnog tranzita, rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra i bivšeg šoping centra, kao i nastavak gradnje dva ili tri vodovoda koji će biti povezani sa izvorištem "Crno vrelo".

"To su kapitalni projekti finansirani većim dijelom kroz obveznice, dijelom iz suficita budžeta. Predviđeno je oko 600.000 KM za sufinansiranje rekonstrucije Ulice kralja Aleksandra i još 600.000 KM eksternog finansiranja za rekonstrukciju bivšeg šoping centra u sportsku dvoranu", napomenuo je Radojičić.

On je naveo da će iz neraspoređenog suficita 500.000 KM biti namijenjeno za izgradnju novog objekta mjesne zajednice i policijske stanice Lauš, dodavši da će Ministarstvo unutrašnjih poslova sufinansirati izgradnju policijske stanice sa 500.000 KM.

Radojičić je naglasio da je 500.000 KM namijenjeno za zatvaranje jednog kratkoročnog kredita i smanjivanje iznosa sa tri miliona KM na 2.500.000 KM.

On je rekao da je oko 400.000 KM planirano za osnovne i srednje škole, rekonstrukciju Tehničke škole, Elektrotehničke škole i još jedne, vjerovatno srednje škole.

Prema njegovim riječima, 450.000 KM biće izdvojeno za izgradnju tri nova vodovoda u ruralnim naseljima.

"Najviše zahtjeva od savjeta mjesnih zajednica je u vezi sa rekonstrukcijom saobraćajnica, što iznosi više od 500.000 KM. Dodatno finansiranje se odnosi i na proširenje Industrijske zone u Ramićima, kupovinu zemljišta i regulisanje infrastrukture na tom području sa nekoliko stotina hiljada KM", kaže Radojičić.

On je naveo i da je pred odbornicima i novi Statut grada, koji ne sadrži velike izmjene u odnosu na dosadašnji, ističući da se usklađuje sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Odbornik Kluba "Sloboda" Milenko Jaćimović smatra da Grad samo započinje projekte, ali da ih ne završava.

"Građani s pravom negoduju. U planu utroška šest miliona KM po osnovu obveznica navedeno je da je riječ samo o prvoj fazi i započinjanju radova", ističe Jaćimović.

On je rekao da mu sve liči na dobru marketinšku priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije