Banja Luka

Radojičić: Pravobranilaštvo nije dobro zastupalo interes Banjaluke

Radojičić: Pravobranilaštvo nije dobro zastupalo interes Banjaluke
Radojičić: Pravobranilaštvo nije dobro zastupalo interes Banjaluke

BANJALUKA – Ako je cilj podnošenja ostavki pravobranioca i njegovog zamjenika u Banjaluci da se uvede više reda u zastupanju javnog interesa, onda to Grad Banjaluka samo može pozdraviti, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke u izjavi Nezavisnim novinama.

On je podsjetio da je nedavno pisao ministru pravde RS i upozorio ga na cijelu tu situaciju oko zaštite gradske imovine.

„U ova dva mjeseca bilo je niz upozoravajućih situacija u kojim po našem mišljenju Pravobranilaštvo nije odreagovalo na pravi način kako je trebalo u zaštiti interesa grada jer Pravobranilac po službenoj dužnosti zastupa Grad po raznim sudskim predmetima“, rekao je on.

Dodao je da gradu nisu interesantna imena koja se spominju, već ga interesuje da Pravobranilaštvo bude funkcionalno, a da zamjenik pravobranioca u Banjaluci ima bolju komunikaciju sa gradom kada zastupa javni interes.

„Trenutno to nije riješeno na sistemski način. Pravobranilaštvo po službenoj dužnosti zastupa Grad, a pokazalo se vrlo često da imamo različita mišljenja, odnosno da Grad smatra da Pravobranilaštvo imovinu treba braniti, žaliti se, učestvovati u postupcima, a Pravobranilaštvo ne, tako da ta vrsta sadašnjeg rješenja, izgleda, nije dobra“, istakao je on.

Pojasnio je da očekuju novi zakon o Pravobranilaštvu, obzirom da, kako je rekao nedavno usvojeni Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da gradovi sami preuzmu zastupanje u ovakvim predmetima.

On upozorava da zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa postoji mnogo problema oko legitimisanja ko je vlasnik imovine na području grada.

„Tu je more pravnih praktičnih problema vrlo prakilčne prirode. U ovom momentu je vrlo važno da Grad i Pravobranilaštvo budu sinhronizovani i zajedno zastupaju javne intetrese“, zaključio je on.

Podsjećanja radi, Danijela Novaković, pravobranioc RS, i njen zamjenik u Banjaluci, Mirko Stojčinović, podnijeli su Narodnoj skupštini RS zahtjev za razrješenje dužnosti povodom niza problema oko zastupanja interesa Banjaluke u zaštiti javne imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije