Banja Luka

Radojičić: Velika podrška građana ohrabrenje za posao koji je pred nama

Radojičić: Velika podrška građana ohrabrenje za posao koji je pred nama
Foto: Arhiva | Radojičić: Velika podrška građana ohrabrenje za posao koji je pred nama

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da 71 odsto građana ima pozitivan stav o onome što se dešavalo ili dešava u protekle dvije godine u Banjaluci i ocijenio da je to izuzetno visok procenat.

Radojičić je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati Gradske uprave u protekle dvije godine rekao da je u istraživanju u Banjaluci, u kome su učestvovala 963 ispitanika od kraja jula do početka avgusta, pozitivan stav o radu gradonačelnika pri kraju druge godine mandata izrazilo 71 odsto anketiranih. 

"To je vrlo visok stepen podrške i predstavlja ohrabrenje za sav posao koji se nalazi pred Gradskom upravom", ocijenio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, 49 odsto ispitanika smatra da grad ide u dobrom pravcu, 22 odsto nije imalo stav, a 29 smatra drugačije.

"Vrtimo se stalno oko 65 do 70 odsto građana koji imaju pozitivan stav o onomo što se dešavalo ili dešava u protekle dvije godine u Banjaluci, što je izuzetno visok procenat za naše prilike", naveo je Radojičić.

On je rekao da dvije trećine građana smatra da su se stvari u Banjaluci pozitivno mijenjale, a da je u istraživanju najbolje ocijenjena promjena u saobraćaju, izgradnja kružnih tokova i olakšanje saobraćaja, te da 21 odsto anketiranih građana smatra da je to najpozitivnija vidljiva promjena.

"Sljedeća je izgradnja dječijih igrališta", rekao je Radojičić i dodao da je od početka prošle godine započeta akcija sa društveno odgovornim kompanijama i da je na različitim područjima grada završeno 19 novih dječijih igrališta, te da je u gradnji jedno, a da se čeka na izgradnju još dva igrališta.

On je ocijenio da je Gradska uprava u prethodne dvije godine uradila veoma mnogo na transformaciji grada i da je realizovana većina planiranih ciljeva.

"Realni život svaki dan postavlja nove zadatke i prioritete i nastojimo da s te strane i oprativno reagujemo na ono što traže građani Banjaluke od nas", naglasio je Radojičić.

On je rekao da su u protekle dvije godine realizovana 22 projekta, dok se 39 nalazi u različitim fazama realizacije.

"Kada sam 2016. godine izabran sa programom 'Banjaluka 2025' postavljeno je nekih 88 ciljeva i zadataka u tom desetogodišnjem programu ili viziji grada, od tih 88 projektovanih ciljeva, četvrtina, odnosno 22 projekta su urađena u ove dvije godine, a još 39 se nalazio u različitim fazama realizacije", naveo je Radojičić.

On je rekao da je 69 odsto realizovanog ili u toku realizacije od desetogodišnjeg plana koji je vizija Banjaluke 2025. godine.

"To je vizija modernog, transformisanog grada, razvijenog koji je i glavni grad Republike Srpske i regionalni centar u koji se dolazi, u kome se investira, školuje i u koji dolaze turisti i gosti", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da je nakon kompletiranja Gradske uprave početkom 2017. godine postavljeno 36 projektnih zadataka u Gradskoj upravi, od kojih je završeno 11, pri kraju realizacije je pet, a još 17 projektnih zadataka je u različitim fazama.

On je rekao da je Banjaluka u ove dvije godine značajno popravila broj gostiju i noćenja i niz paramatera koji omogućavaju status turističkog mjesta, dodavši da je riječ o "formalnom statusu u smislu propisa".

Radojičić je rekao da su sa Banjalučkog aerodroma otvorene tri nove linije, te da je ljetos bilo i sezonskih turističkih čarter letova, što će, prema njegovim riječima, znatno popraviti pretpostavke za razvoj turizma.

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da se dodatni posjetioci u taj grad nastoje privući "blokovima događaja", navodeći pri tom manifestaciju "Proljeće u Banjaluci" koja je ove godine trajala 45 dana kao organizovan blok događaj koji je doveo do značajnog rasta broja turista.

On je dodao da je prihod koji je registrovan putem Poreske uprave bio za 1,9 miliona KM veći nego u istom periodu prošle godine.

Radojičić je rekao da je u pripremi blok događaj "Zima 2018/2019." koji će trajati nešto manje od dva mjeseca i koji takođe treba da podigne broj gostiju u gradu, promet i zaradu svih onih koji rade u djelatnostima koje će opsluživati te goste.

Odgovarajući na pitanje da li planira da se kandiduje za drugi mandat, Radojičić je rekao da su dosadašnji rezultati pozitivni i da su iskustva pozitivna.

"Politički koalicija djeluje homogeno, imamo vrlo visoku podršku u Skupštini grada, skupštinska većina je u ovom momentu 24 od 31 odbornik, čak ako posmatrate rezultate prošlih izbora u Banjaluci, opštih koji nisu što i lokalni izbori, koalicioni kapacitet je opet negdje oko 60-65 odsto, kad saberete, prema tome postoje realne pretpostavke da nastavimo da radimo i poslije 2020. godine", naglasio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije