Banja Luka

Radojičić naredio: Što prije poseban izvještaj o stanju u Centru za socijalni rad

Radojičić naredio: Što prije poseban izvještaj o stanju u Centru za socijalni rad
Foto: Ilustracija | Radojičić naredio da se napravi poseban izvještaj o stanju u Centru za socijalni rad

BANJALUKA - Gradonačelnik Igor Radojičić zatražio je od gradske administracije hitan posebni izvještaj o stanju u Centru za socijalni rad, nakon što je ova javna ustanova već mjesecima pod posebnom pažnjom javnosti zbog navoda o spornom usvajanju djece i optužbi za mobing na račun Vere Sladojević, direktorice Centra.

Gradonačelnik od Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu traži da najkasnije do 5. jula pripremi poseban izvještaj o radu ove ustanove, kako bi se o njemu raspravljalo već na prvoj narednoj sjednici gradskog parlamenta.

Gradska administracija mora da pripremi poseban dokument koji će da sadrži redovni izvještaj o radu Centra za prošlu godinu, ali i sve druge materijale koji se tiču ranije pokrenutih kontrola nadležnih organa u vezi s medijskim navodima o radu ove ustanove.

Izvještaj se traži zbog velikog broja "medijskih napisa i uznemirenosti javnosti zbog toga".

Radojičić, pored redovnog izvještaja Centra, traži da se u tom dokumentu nađu i nalazi stručnog nadzora komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS iz februara ove godine, dodatni nalaz ovog resora iz juna 2017. godine, te nalazi kontrola inspekcija rada, interne gradske revizije, ali, kako se navodi, i svi drugi akti koji mogu biti od značaja za sagledavanje stanja u ustanovi.

Natalija Trivić, v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu, rekla je da su prikupljeni zatraženi izvještaji zaključno sa prošlom sedmicom od stručnog nadzora Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

"Ovi izvještaji će biti pripremljeni u jednom sveobuhvatnom izvještaju i predati do 5. jula, kako bi se ovaj izvještaj našao na narednoj sjednici Skupštine grada", pojasnila je Trivićeva.

Skupština grada je izvještaj o radu ove ustanove na prošloj sjednici skinula sa dnevnog reda, pod obrazloženjem da ne mogu ocjenjivati rad Centra sve dok se ne razjasni situacija u vezi s medijskim napisima u slučaju "Kanada", ali i brojnih optužbi radnika na račun direktorice.

Početkom godine pokrenuta je istraga o slučaju "Kanada" o usvojenju brata i sestre iz Banjaluke, Severina i Svjetlane, koji su po ubrzanoj proceduri usvojeni i odvedeni u Kanadu.

Od Sladojevićeve juče nismo dobili odgovor jer se nije javljala na telefon.

U resornom ministarstvu su istakli da je postupak stručnog nadzora završen i da je izvještaj dostavljen nadležnim institucijama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije