Banja Luka

Radovi kod Trnskog mosta: Utvrđuju obalu Vrbasa

Radovi kod Trnskog mosta: Utvrđuju obalu Vrbasa
Foto: N.N. | Radovi kod Trnskog mosta: Utvrđuju obalu Vrbasa

Završeno je više od dvije trećine radova na izgradnji obaloutvrde i uređenja korita rijeke Vrbasa kod Trnskog mosta u okviru velikog projekta zaštite od poplava vrijednog više od 11 miliona KM.

U prvoj fazi radova, koje finasiraju Razvojni program UN-a (UNDP) i Gradska uprava, biće izgrađeno 700 metara obaloutvrde i uređeno 300 metara riječnog korita. Vrijednost prve faze iznosi više od 900.000 KM, a radovi su počeli u septembru.

"Prvobitno je planirano da se izgradi 600 metara obaloutvrde, ali ćemo uspjeti izraditi i dodatnih 100 metara", kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Do sada je uređena lijeva strana obale, a radovi se trenutno izvode na desnoj. Nizak vodostaj Vrbasa omogućava nesmetano izvođenje radova, a u toku je izgradnja obaloutvrde i zemljane konstrukcije na desnoj obali.

U resornom odjeljenju navode da su iz korita izvađene sve veće kamene formacije koje su smanjivale protok Vrbasa, čime su hidrološki uslovi poboljšani i povećan je protok vode.

S ciljem prevencije od poplava, grad je sa UNDP-om, kao partnerom, uradio veliki projekat uređenja i zaštite obale Vrbasa. Urađen je idejni projekat za 20 kilometara toka Vrbasa na području grada i glavni projekat za 10 kilometara dužine vodotoka

"Ovaj projekat iniciran je poslije katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine i usmjeren ka tome da se poveća propusna moć samog korita", ističu u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije