Banja Luka

Raste porodično nasilje u Banjaluci

Raste porodično nasilje u Banjaluci
Raste porodično nasilje u Banjaluci

BANJALUKA - U Banjaluci su u prvih sedam mjeseci ove godine registrovana 153 slučaja porodičnog nasilja, što predstavlja blagi rast u odnosu na isti period prošle godine, navode iz gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

U informaciji ovog odjeljenja o nasilju u porodici, koja je razmatrana na protekloj sjednici gradskog parlamenta, navodi se da su od ukupnog broja registrovanih slučajeva šest recidivi.

U prvoj polovini prošle godine registrovano je 118 počinilaca nasilja, od kojih su 21 recidivi.

"Kvantitativnom analizom dolazi se do zaključka da je broj registrovanih slučajeva porodičnog nasilja u blagom porastu u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, raduje kvalitativni pokazatelj da se znatno smanjio broj recidiva u nasilju", navodi se u informaciji.

U prvih sedam mjeseci ove godine registrovano u 32 odsto slučajeva prijavljeno fizičko nasilje, 21 odsto psihičko, 29 odsto kombinovano, a u 18 odsto druga vrsta nasilja.

Najčešći uzroci nasilja u porodici su alkoholizam kao bolest i poremećeni bračni odnosi, dok su najčešće žrtve žene, od kojih supruge u 44 odsto slučajeva, vanbračne supruge 16 odsto, bivše supruge 11 odsto, te djeca u 10 odsto slučajeva.

Od početka godine do kraja septembra, u banjalučkoj Sigirnoj kući boravilo je 16 žena i 20 djece.

Prosjek godina žena smještenih u Sigurnoj kući iznosi 35 godina. Većina tih žena završila je samo osnovnu ili srednju školu, nisu zaposlene i spadaju u socijalno ugrožene porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije