Banja Luka

Raste svijest o potrebama lica s invaliditetom: Nove rampe za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju

Raste svijest o potrebama lica s invaliditetom: Nove rampe za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju
Foto: Ilustracija | Raste svijest o potrebama lica s invaliditetom: Nove rampe za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju

BANJALUKA - Na osam lokacija u užem centru grada biće izgrađeno 20 novih rampi za lakše kretanje lica s invaliditetom, ali i za njihovo nesmetano i bezbjedno učestvovanje u saobraćaju.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve kazali su da će izgradnja rampi koštati 10.000 KM i da će biti obavljena u okviru radova hitnih intervencija na javnim površinama.

"Gradnja rampi počeće krajem ove sedmice, a cilj nam je da formiramo cjelinu kojom će biti međusobno povezani trotoari, pješački prelazi i pješačke površine u užem centru grada", rekli su u Odjeljenju.

Dodali su da će rampama biti povezan trotoar u Vidovdanskoj ulici sa servisnim putem do pošte i do hotela "Bosna", te ulazom na parking na Trgu srpskih junaka.

"Planirano je da preduzeće 'Kozaraputevi' radove završi za desetak radnih dana", rekli su u Odjeljenju.

Vanja Čolić, osoba s invaliditetom, istakla je da gradnja ovih rampi nije olakšanje samo za lica s invaliditetom koja koriste kolica, već i majkama sa dječjim kolicima i biciklistima.

"Svi treba u tom pravcu da razmišljamo, da je njihova izgradnja dobra za skoro sve građane", kazala je Čolićeva i dodala da otkad se rade rekonstrukcije ulica, vodi se dosta računa o tome da ulice i trotoari budu pristupačni za osobe u invalidskim kolicima.

Tanja Mandić-Đokić, predsjednica Udruženja žena s invaliditetom "Nika", kazala je da je izgradnja ovih rampi dokaz da se polako podiže svijest ljudi o tome koliko je važno imati te pristupačne trotoare, te da joj je drago što se njihov aktivizam isplatio i urodio plodom.

"Jednom kada se podigne svijest o tome da bi ove rampe trebalo da budu dio izgradnje svake saobraćajnice, ali i njihovo redovno održavanje, osobe s invaliditetom neće imati više probleme i imaće veću mobilnost", kazala je Mandić-Đokićeva.

Ona smatra da je u Ulici Nikole Pašića neophodno da se uradi rampa, jer je to jedna od centralnih ulica u gradu.

"Trebalo bi se voditi računa o rampama koje su već izgrađene. One su zbog neodržavanja neupotrebljive, jer su nekada napravljene, a sada su rupe ispod njih, njima se ne može proći i veća je vjerovatnoća da ćete ispasti iz kolica nego proći", rekla je Mandić-Đokićeva. 

Lokacije

Neke lokacije na kojima će biti izgrađene rampe za lica s invaliditetom su raskrsnice:

- Bulevara cara Dušana i Kninske

- Marije Bursać i Kninske

- Milana Tepića, Kninske i Vidovdanske

- Milana Tepića i Nikole Tesle

- Vidovdanske i Grčke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije