Banja Luka

Registruju vozila mimoilazeći dažbine

Registruju vozila mimoilazeći dažbine
Registruju vozila mimoilazeći dažbine

BANJALUKA - Policija u Banjaluci istražuje malverzacije u vezi s registracijom vozila u ovom gradu, a kojih je u proteklih nekoliko mjeseci, kako "Nezavisne" saznaju, sve više. Jedan takav slučaj razotkriven je i u akciji "Uplatnica", koja je bila rezultat višemjesečne istrage Krim-policije i Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove.

U ovom slučaju, Gordana Ernaut (29), zaposlena u preduzeću za posredovanje i registraciju vozila "Granolić" iz Banjaluke, osumnjičena je da je zloupotrebama tokom registacije vozila oštetila budžet RS za 5.340 maraka, koje je zadržala za sebe.

Kako je saopšteno iz CJB Banjaluka, navodeći njene inicijale, na teret joj se stavlja da je od jula 2013. godine do januara prošle godine, uz punomoć vlasnika vozila, preuzimala novac za registraciju vozila u CJB Banjaluka, koji dalje nije uplaćivala na račun javnih prihoda RS.

"Prilikom registracije vozila prilagala je neovjerene štampane uplatnice s navedenim potrebnim iznosima po osnovu uplate poreza na vozilo, naknade za vodoprivredu, Auto-moto savez i putarinu", rečeno je u ovom centru, dodajući kako je osumnjičena za krivično djelo zloupotreba povjerenja.

Međutim, ostalo je nejasno kako je Ernautova neovjerenim uplatnicama uspijevala registrovati vozila.

To je nejasno i Petku Granoliću, vlasniku firme i njenom poslodavcu, koji je kazao kako će, ukoliko se dokaže njena krivica, ona snositi posljedice.

"Ako je ona priložila neovjerene potvrde o uplatama, zašto to radnik u ustanovi koja registruje vozila nije vidio i spriječio zloupotrebu", pita se on.

Inače, kako saznajemo, ovo je samo jedan od nekoliko slučajeva gdje je utvrđeno da se putem malverzacija registruju automobili.

"Dešavalo se, pogotovo kod registracije vozila pravnih lica, da onaj koji registruje donese uplatnicu na kojoj je uplatio deset puta manji iznos od obaveznog. Primjera radi, ukoliko su obaveze 300 maraka, on u banci uplati 30, a kada mu to ovjere pečatom doda još jednu nulu", ispričao nam je on.

Kako bi to bilo spriječeno, pojašnjava kako onaj koji uplaćuje dažbine sada nakon što završi uplatu u banci uplatnicu mora odnijeti u svoju firmu, za koju registruje vozilo, gdje dobija još jedan pečat i tek onda ide u CJB na registraciju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije