Banja Luka

Roditelji sa bebama i osobe sa invaliditetom muče se na stepenicama Doma zdravlja

Roditelji sa bebama i osobe sa invaliditetom muče se na stepenicama Doma zdravlja
Roditelji sa bebama i osobe sa invaliditetom muče se na stepenicama Doma zdravlja

Roditelji koji donose bebe na Pedijatriju u Dom zdravlja i dalje zbog neprilagođenog ulaza u ovu zdravstvenu ustanovu s kolicima u rukama penju se uz stepenice ili ih ostavljaju ispred.

Takođe, problem je to i za osobe sa invaliditetom, a mnogi pacijenti nisu ni upoznati da postoji lift u suterenu, pa se muče uz neprilagođene stepenice.

"Nedavno sam s bebom išla kod pedijatra i iznenadila sam se kada sam vidjela da ne postoji nikakav prilaz koji je pogodan za majke sa kolicima, osim stepenica. Pošto su kolica dosta velika i teška, bilo je nemoguće nositi i njih i dijete odjednom. Bila sam sama sa bebom, a niko u tom trenutku da mi pomogne. Drugi put sam došla autom, ali sam se morala parkirati na parkingu na lokaciji stare autobuske stanice, pa sam bebu nosila po kiši pješačeći", ispričala nam je jedna Banjalučanka.

Tek kasnije, kako tvrdi, čula je da negdje na Poliklinici postoji lift, na koji joj osoblje prvi put nije ukazalo, niti je vidjela neki znak kojim je to navedeno.

Ulaz u ovu zdravstvenu  ustanovu predstavlja veliki problem i osobama sa invaliditetom koji redovno posjećuju Dom zdravlja, u kojem se, između ostalog, nalazi i Zavod za stomatologiju te Zavod za medicinu rada i sporta i druge službe. Na prvom spratu Doma zdravlja nalazi se i Odjeljenje za ginekologiju te bi i ženama u poodmakloj trudnoći, kako kažu, lift dobrodošao.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, kaže da je zgrada ove zdravstvene ustanove izgrađena prije mnogo godina te da ulaz nije prilagođen za kolica. Ona je istakla da u suterenu zgrade postoji lift, do kojeg se dolazi kroz Higijensko-epidemiološku službu u koju se može ući kolicima.

"Imajući u vidu potrebe lica sa invaliditetom, prilikom izgradnje i sanacije objekata ambulanti porodične medicine vodili smo računa da ulazi omogućavaju lak pristup kolicima", kazala je Stankovićeva.

Osobe sa invaliditetom tvrde da arhitektonske barijere postoje i na drugim lokacijama u gradu, te da im je otežan ulaz u neke ustanove i gradski prevoz.

I majke sa bebama se žale da kolicima ne mogu lako u mnoge ustanove.

Tako neprilagođen ulaz za kolica za bebe muči roditelje koji donose bebe u Centar za vakcinaciju u Novoj varoši.

Ovo je ujedno i jedini centar u gradu u koji na vakcinu dolaze sve bebe, a zbog nepristupačnog ulaza majke moraju da nose kolica ili da djecu na pregled vode u pratnji očeva ili najbližih koji im pomažu pri penjanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije