Banja Luka

Saobraćajna signalizacija na meti vandala i lopova: Uništeno ili ukradeno više od 1.200 znakova

Saobraćajna signalizacija na meti vandala i lopova: Uništeno ili ukradeno više od 1.200 znakova
Foto: N.N. | Saobraćajna signalizacija na meti vandala i lopova: Uništeno ili ukradeno više od 1.200 znakova

BANJALUKA - U 2017. godini uništeno je ili oštećeno više od 300 saobraćajnih znakova i porušeno više od 900 znakova, a gradske vlasti morale su izdvojiti oko 70.000 KM za saniranje štete koja je nastala na vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji.

"Tokom prošle godine je uništeno i oštećeno 25 saobraćajnih ogledala, te šest svjetlećih saobraćajnih znakova 'meta', a 25 stajališnih oznaka je uništeno u potpunosti", rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Istakli su da, osim štete koja nastaje kao posljedica saobraćajnih nezgoda, saobraćajnu signalizaciju sve više uništavaju i nesavjesni pojedinci ili grupe.

"Saobraćajna signalizacija je postala predmet konstantnog uništavanja na razne načine, od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica, rušenja, do lomljenja i totalnog uništavanja", rekli su u Odjeljenju.

Dodali su da je prošle godine ukradeno nekoliko saobraćajnih znakova, o čemu je obaviještena i nadležna policijska stanica.

Za postavljanje i održavanje vertikalne saobraćajne signalizacije prošle  godine  utrošeno je ukupno 150.000 KM.

"Saobraćajna signalizacija najviše je uništena na lokacijama u neposrednoj blizini pojedinih ugostiteljskih objekata, u zonama škola, sportskih objekata ili sličnih mjesta gdje dolazi do većeg okupljanja građana. Karakteristično je da su se ove negativne pojave dešavale po nekoliko puta na istoj lokaciji", kazali su u ovom odjeljenju.

Na području grada  postavljeno je više od 7.000 saobraćajnih znakova, oko 600 stajališnih oznaka, 80 saobraćajnih ogledala, 45 svjetlećih saobraćajnih znakova "meta", odnosno takozvanih antivandal znakova, te brojna ostala saobraćajna signalizacija i oprema puta, kao što su putokazna i turistička saobraćajna signalizacija te preventivne izbočine.

Na meti vandala signalizacija na mostovima

Više puta je uništena i ukradena saobraćajna signalizacija koja definiše zabranu saobraćaja preko mosta u naselju Priječani i signalizacija na Zelenom mostu, gdje su četiri puta bili bacani dijelovi ili kompletna signalizacija u rijeku Vrbas.

"Ovakvi slučajevi i pored naših upozorenja nemaju tendenciju opadanja, a posljedice ovakvog vandalskog ponašanja mogu biti tragične, jer neovlaštenim uklanjanjem znakova vozači nemaju informaciju koja im je neophodna za bezbjedno kretanje, zbog čega dolazi do saobraćajnih nezgoda i tragičnih posljedica", kazali su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije