Banja Luka

Škole preduhitrile nestašicu ogreva

Škole preduhitrile nestašicu ogreva
Foto: Ilustracija | Škole preduhitrile nestašicu ogreva

BANJALUKA - Nestašica ogreva na tržištu neće se odraziti na škole koje imaju vlastite kotlovnice, jer su ove obrazovne ustanove drva, ugalj i druge energente nabavile na vrijeme.

Prema riječima direktora škola učenici će ove zime imati tople učionice, jer je pripremljeno dovoljno energenata za hladne dane. Iako je sezona grijanja zvanično počela 16. oktobra, u školama u seoskim naseljima su i prije toga bile zagrijavane učionice, jer su se jutarnje temperature spuštale do samo nekoliko stepeni iznad nule.

Direktorica OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije" u Piskavici Borka Grahovac je rekla da su za zimu spremili ugalj, a ovih dana očekuju da pristignu i drva.

- Kupili smo oko 30 tona uglja i nadamo se da će to biti dovoljno - kazala je Grahovčeva.

Hladne dane spremno dočekuje i OŠ "Petar Kočić" u Kolima te područne škole u Stričićima, Pavićima i Konotarima.

- Kotlove i cijevi u centralnoj školi provjerili smo još prije desetak dana i sve je uredno. Drva i ugalj smo nabavili, tako da smo spremni za zimu u svim našim objektima - kazala je direktorica ove obrazovne ustanove Dubravka Bosančić i dodala da su učionice počeli grijati i prije 16. oktobra.

Slična situacija je i u OŠ "Stanko Rakita" u Vrbanji, gdje su nabavili drva, a ugalj očekuju svakog dana.

- Što se tiče grijanja spremno dočekujemo zimu. Prije sedam dana počeli smo ujutro da grijemo učionice, jer su jutra bila hladna - kazao je direktor škole Milenko Dujaković.

Direktor OŠ "Sveti Sava" na Laušu Miroslav Popržen kaže da je ugalj za centralnu školu stigao, kao i drva i ugalj za područnu školu u Pavlovcu.

- Do sada nismo zagrijavali učionice jer nije bilo potrebe, ali kada dođe hladnije vrijeme mi smo spremni - kazao je Popržen.

Ista situacija je i u OŠ "Branislav Nušić" u Srpskim toplicama, te u područnoj školi u Donjim Kolima.

- Centralna škola grije se na lož-ulje i ono je nabavljeno, dok smo u Donjim Kolima spremili drva. Za nas nema zime - kazala je direktorica škole Stana Nikodinović-Mitrović.

Neredovna isplata

U pojedinim osnovnim školama, koje se samostalno griju, tvrde da su proteklih godina na početku drugog polugodišta imali problema sa nabavkom ogreva, jer novac za drva i ugalj nadležno ministarstvo nije na vrijeme isplaćivalo dobavljačima.

Međutim, problem je prevaziđen, jer su dobavljači izlazili u susret i školama energent isporučivali "na čekanje". U ovim obrazovnim ustanovama se nadaju da ove zime neće doći u takvu situaciju.

(glassrpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije