Banja Luka

Skupština usvojila odluke o osnivanju preduzeća "Eko toplana Banjaluka"

Skupština usvojila odluke o osnivanju preduzeća "Eko toplana Banjaluka"
Skupština usvojila odluke o osnivanju preduzeća "Eko toplana Banjaluka"

BANJALUKA - Odbornici u Skupštini grada Banjaluka usvojili su danas set odluka o osnivanju novog preduzeća "Eko toplana Banjaluka", koje stupaju na snagu dan nakon objavljivanja u "Službenom glasniku".

Ugovor za osnivanje privrednog društva i izgradnju novog postrojenja na drvnu sječku "Ekotoplana" grad će potpisati u utorak sa kompanijom IEE.

Rekao je ovo u petak Igor Radojičić, gradonačelnik, nakon što su odbornici usvojili set odluka o osnivanju novog preduzeća "Ekotoplana" Banjaluka.

"Banjaluka je konačno ušla u rješavanje svog najvećeg komunalnog i finansijskog problema. Faktički već sutra ulazimo u radnje koje podrazumijevaju izgradnju nove toplane na biomasu, kao što je formalnopravno osnivanje nove toplane i građevinske pripreme na samoj lokaciji", rekao je Radojičić.

Narednih dana očekuje se rješavanje jednog po jednog koraka  od potpisivanja ugovora sa strateškim partnerom, potpisivanje ugovora o osnivanju novog privrednog društva, te izdavanje potrebnih dozvola, do konačnog izvođenja radova na terenu.

Prema njegovim riječima, razumljivo je da je rasprava o ovoj kompleksnoj temi, koja nije riješena dugi niz godina, bila žestoka, te izrazio žaljenje što su diskusije imale politički prizvuk.

"Valjda je interes svakog građanina Banjaluke da, bez obzira da li je član ove ili one partije, ima grijanje ako mu je u stanu centralno grijanje. Ovdje se stiče utisak da su neki protiv ovog rješenja samo zato što su iz nekih drugih partija", rekao je Radojičić.

Dodao je da je biznis planom u novom preduzeću predviđen duplo manji broj radnika nego što je to bilo u dosadašnjoj "Toplani".

"Nešto ljudi će otići u penziju, neki će ostati u staroj 'Toplani', a dio će biti višak. To je jednostavna matematika, jer niko nije predložio kako da zadržimo radnike i ko će ih plaćati", rekao je Radojičić.

Dodao je da je postojeća "Toplana" klinički mrtva, samo što još niko nije "stavio spomenik na nju".

"Ona je dužna 90 miliona KM i ne može da plaća više ništa, niti da funkcioniše. Radnici su taoci njenih dugovanja", rekao je Radojičić.

Kada je riječ o cijeni isporuke toplotne energije, naveo je da je biznis planom garantovana ista cijena po kvadratnom metru kao do sada.

Aleksandar Petković, odbornik SDSa, smatra da ovo rješenje nije dobro jer novo preduzeće nema obavezu da prima radnike, koji će ostati bez posla.

"Vladajuća koalicija nije bila sposobna da upravlja dosadašnjim preduzećem 'Toplana', te sada novo preduzeće mora da pređe u privatne ruke da bi moglo poslovati pozitivno", rekao je Petković.

Dragan Talić, odbornik NDPa, saglasan je da je potrebno preći na drugi energent, ali smatra da je način na koji se to radi pogrešan.

"Nijednog trenutka nismo čuli nijednu ozbiljnu analizu šta će doprinijeti tome da građani imaju bolje grijanje i da će se smanjiti troškovi", rekao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije