Banja Luka

Skupštinski sajt jabuka razdora

Skupštinski sajt jabuka razdora
Skupštinski sajt jabuka razdora

BANJALUKA - Zbog, kako kažu, nepostojanja dvosmjerne komunikacije između građana i vlasti, te cenzure koju vrše Gradska uprava i nadležni organi, odbornici su se odlučili na pomalo nesvakidašnji korak - izradu nezvaničnog sajta Skupštine grada, koji je danas prezentovan.

Idejni tvorac, realizator i finansijer stranice www.skupstina-banjaluka.info je Budimir Balaban, predsjednik gradskog parlamenta.

"Odbornicima se olakšava komunikacija s građanima, i to dvosmjerna, a ne kao ona koju koristi administracija, predstavljajući svoj rad samo u pozitvnoj formi i ne tražeći stavove građana. Simbolično se negdje pojavljuju građani, ali samo oni koji pozitivno ocjenjuju njihov rad, dok odbornika i Skupštine nema ni u tragovima", kazao je Balaban i dodao da ne zna kakvo je mišljenje gradonačelnika Slobodana Gavranovića o tom pitanju pošto o njemu nisu ni razgovarali, a nije ni prisustvovao prezentaciji sajta. Prezentaciji je, međutim, prisustvovala Nevena Blagojević-Podrić, šef Odsjeka za odnose s javnošću Gradske uprave, koja je rekla da zvanična internet stranica za prezentaciju grada predstavlja i Upravu i Skupštinu.

"Od 2003. godine grad je dobio niz nagrada za transparentnost, zahvaljujući svojoj zvaničnoj veb-stranici, koja je poslužila i kao primjer drugim lokalnim zajednicama u RS", naglasila je ona.

Pojedini odbornici, pak, smatraju da Skupština treba da ima svoj sajt jer, kako kažu, na zvaničnoj internet prezentaciji Gradske uprave njihove izjave prolaze kroz "filter".

"Postojale su, a i sada ih ima, opstrukcije Gradske uprave da Skupština dobije svoj sajt i zato je to danas neslužbena internet stranica", rekao je Zoran Talić, odbornik PDP-a.

I Vladimir Mirošljević iz NDP-a je potvrdio njegove riječi i naveo da bi administraciji i gradonačelniku najviše odgovaralo da odbornici ne razmišljaju svojom glavom.

Sjednica u utorak

Sjednica gradskog parlamenta trebalo bi da bude održana u utorak, a odbornici će, između ostalog, razmatrati Prijedlog odluke o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta grada. Planirana je i rasprava o Prijedlogu odluke o donošenju regulacionog plana "Univerzitetski grad", kao i informaciji o kreditnom zaduženju grada.

J.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije