Banja Luka

Slaninu prodaju i u kafanama

Slaninu prodaju i u kafanama
Slaninu prodaju i u kafanama

BANJALUKA - Slanina, domaća kobasica, rebarca, peka i svježa piletina samo su neki od prehrambenih proizvoda koji se prodaju pod šifrom "domaći" na gradskim pijacama, ali i u tamošnjim kafanama.

Kako su objasnili iz Veterinarske inspekcije, prodaja ovih proizvoda, bez propisane deklaracije i dokumentacije o izvršenom veterinarskom pregledu na otvorenom prostoru je zabranjena.

''Veterinarska inspekcija svakodnevno obavlja kontrolu i nadzor prodaje namirnica animalnog porijekla na Gradskoj tržnici. Osim toga, na Novoj pijaci kontrolu vrši u skladu sa planom inspekcijskih kontrola za tekući mjesec'',  rekli su iz ove inspekcije, javio je Glas Srpske.

Dodali su da su za uočene nepravilnosti kazne, kada su u pitanju fizička lica od 100 do 1.800 maraka, te za pravna lica od 500 do 7.000 maraka i za preduzetnike od 300 do 1.000 KM.

''U toku ove godine kažnjeno je osam lica novčanim kaznama od 100 maraka, te je doneseno i sedam rješenja za otklanjanje nepravilnosti'', istakli su iz inspekcije.

Prema riječima jedne od prodavačica na Novoj pijaci, suvomesnati proizvodi su ispravni i meso je prije sušenja ispitano na eventualno prisustvo trihinele.

''Možda nije dobro što se prodaje na otvorenom, ali ne bi sebi dozvolila da rizikujem nečiji život ili da me sutra neko optuži da sam ga zarazila. Ono što prodajem i sama konzumiram'',  rekla je ona, insistirajući na anonimnosti.

I ova prodavačica je potvrdila saznanja da se suvomesnati proizvodi krijući prodaju i po kafanama i roštiljnicama i to na kilograme.

U jednoj od roštiljnica na pijaci su kazali da su nedavno u prodaji imali suvu peku i slaninu, ali da je trenutno nestalo.

Sličnog su mišljenja i u Pokretu potrošača RS.

''Konzumacija mesa kupljenog na pijacama, a naročito svinjskog, može biti opasna. Pod znakom pitanja je kvalitet tih proizvoda. Ne preporučujemo potrošačima da kupuju meso na sumnjivim mjestima'', jasan je stav u pomenutom pokretu.

Mišljenja građana su, kad je u pitanju kupovina mesa na pijacama, podijeljena. Oni koji ga kupuju kažu da to čine jer je neuporedivo jeftinije nego u mesnicama, te da vjeruju prodavcima. Drugi opet imaju svoj stav.

''Svaka čast svakome, ali sigurno je samo ono što sam sam zaklao, dao uzorak veterinaru na pregled i osušio'', kazao je Mitar Janković iz banjalučkog naselja Česma.

Trihineloza

Nedavno je u veterinarskoj ambulanti "Vlajić" u Stričićima prilikom kontrole svinjskog mesa otkrivena trihineloza. Osim toga, lani je ovom opasnom bolešću bilo zaraženo meso divlje svinje. Stručnjaci apeluju na ljude, koji su se prilično opustili, da obavezno odnesu meso na pregled, da bi bile spriječene ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije