Banjaluka

Slijedi izdavanje e-recepata

Slijedi izdavanje e-recepata
Aldijana Blagojević - 16.01.2013 18:08

Elektronski recepti, koji bi pacijentima trebalo da olakšaju nabavku lijekova, trebalo bi da se pojave narednih dana u banjalučkim apotekama.

Dušica Stanković, stručni saradnik za odnose s javnošću u Domu zdravlja, kazala nam je da su timovi porodične medicine spremni za izdavanje elektronskih recepata, ali da postoje manje tehničke poteškoće.

"Elektronski recepti će olakšati pacijentima dobijanje lijekova za kontinuiranu terapiju, jer pacijent neće morati svaki put dolaziti po recept u ambulantu i nositi ga u apoteku", kazala je ona.

Prema njenim riječima, na taj način doktor porodične medicine će u svakom trenutku imati informaciju kada je recept koji je on propisao upotrijebljen.

Stankovićeva je takođe dodala da će ustanova moći pratiti realizaciju izdavanja lijekova na recept, odnosno, kako je pojasnila, generalno će imati precizniji uvid u potrošnju lijekova na recept.

Elektronsko izdavanje recepata će, kako Stankovićeva navodi, takođe smanjiti i troškove štampanja recepata, trošenje papira, tonera i slično.

Nataša Stanojević, komercijalni menadžer ZU "Moja apoteka", potvrdila nam je da će njihove apoteke od ove sedmice biti spremne za prijem elektronskih recepata.

Takođe, u pojedinim apotekama su nam kazali da su spremni za prijem elektronskih recepata, ali da postoje određeni tehnički problemi, koji će, kako se nadaju, biti narednih dana otklonjeni.

Banjalučani odobravaju ovaj način rada i smatraju da će ovim novinama biti smanjena zloupotreba lijekova, ali i olakšano dobijanje lijekova, naročito za one koji imaju kontinuiranu terapiju.

"Mislim da je ovo za svaku pohvalu. Vjerovatno će se stariji građani malo teže navići na ovaj sistem rada, ali sam siguran da će pozitivni efekti elektronskih recepata biti evidentni brzo", rekao nam je sugrađanin Milovan Stojanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Bube okupirale Banjaluku

  19.08.2014 18:08 - Nikola Vidačković

  Zbog poremećene klime, visoke vlažnosti i niskih temperatura za ovo doba godine, prethodnih dana više vrsta insekata okupiralo je grad i okolinu.

 • Zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć predati do petka

  19.08.2014 13:00 - Srna

  BANJALUKA - Građani Banjaluke kojima je šteta od poplava na stambenom objektu i stvarima procijenjena u iznosu većem od 7.000 KM, mogu predati zahtjev za dodjelu jednokratne novčane pomoći do petka, 22. avgusta.

 • Petočlana porodica Marić iz Dragočaja poplavljena treći put

  18.08.2014 18:58 - Nikola Vidačković

  Petočlana porodica Marić iz Dragočaja u noći između 16. i 17. avgusta poplavljena je treći put ove godine. Da nesreća ne bira, govori i podatak da niko od ukućana, od kojih je dvoje bolesno, nije zaposlen, te da žive od sezonskih i poslova koje su obavljali traktorom i nešto socijalne pomoći koje dobijaju.

 • U Dragočaju poplavljeno 12 kuća

  18.08.2014 13:00 - Srna

  BANJALUKA - Na području banjalučke Mjesne zajednice Dragočaj prilikom izlivanja rječice Dragočajke poplavljeno je 12 kuća i devet poslovnih objekata, a voda je ušla u 80 dvorišta, rekla je Srni zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

 • Poplavljeno stotinu objekata u Dragočaju

  17.08.2014 20:00 - Nikola Vidačković

  BANJALUKA - Stotinak kuća i pomoćnih objekata u banjalučkom naselju Dragočaj poplavljeno je usljed izlijevanja Dragočajke zbog obilnih padavina u noći sa subote na nedjelju.

 • Više naselja bez struje

  17.08.2014 19:12 - Jasna Dragojević

  Zbog izvođenja radova na elektromreži struje sutra neće biti od 7.30 do 15 časova u dijelovima naselja Karanovac, Ljubačevo, Novoselija, Memići, Javorani, Tisovac i Bastasi. Dijelovi naselja Drakulić i Motike bez struje će biti od 8.30 do 10.30, te dio Ulice Mlađe Ćusića.

 • Traže obilježavanje staza za bicikliste

  17.08.2014 19:11 - Jasna Dragojević

  Građani su na sajtu Gradske uprave zatražili da obilježe biciklističke staze u Bulevaru srpske vojske, na dijelu od Ulice Trive Amelice do Ulice olimpijskih pobjednika i postavljanje pješačkog prelaza na odvajanju za "Mercator".

 • Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XIX): Don Guido del Mestri

  17.08.2014 18:13 - Jasna Dragojević

  Don Guido del Mestri je prvi banjalučki i bosanskohercegovački kardinal, rođen u Banjaluci, a u njegovoj karijeri je zabilježeno da je u diplomatskoj službi Vatikana djelovao pune 44 godine.

 • Kiša ponovo izazvala poplave u Banjaluci

  17.08.2014 12:03 - Srna

  BANJALUKA- Stotinak kuća i pomoćnih objekata u banjalučkom naselju Dragočaj poplavljeno je usljed izlijevanja Dragočajke zbog obilnih padavina u noći sa subote na nedjelju.

  Foto
 • Zimski red vožnje u javnom prevozu

  16.08.2014 18:44 - N.N.

  BANjALUKA - Od ponedjeljka, 18. avgusta, na snagu će stupiti zimski režim održavanja redova vožnje u javnom gradskom i prigradskom prevozu, navedeno je iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

 • Sanacija bazena do polovine septembra

  16.08.2014 16:05 - N.N.

  BANJALUKA - Na Gradskom olimpijskom bazenu u toku je procjena štete i čišćenje suterena, koji je uništen u posljednjim poplavama, zbog čega on neće raditi do polovine septembra. Šef marketinga i prodaje Akvane Borivoj Jevđenić rekao je da šteta koju su nedavno počinile poplave još nije procijenjena.

 • Otvoreno prvenstvo u boćanju

  15.08.2014 20:43 - Srna

  BANJALUKA - U Centru "Zaštiti me" u Banjaluci večeras je otvoreno prvenstvo BiH u boćanju u okviru ljetnog sportskog kampa za djecu sa posebnim potrebama, na kojem učestvuje 18 ekipa.

 • Grad izdvojio 1,4 miliona KM za poplavljene

  15.08.2014 18:38 - Ljiljana Radić

  Iz budžeta grada izdvojeno je 1,4 miliona maraka za dodjelu jednokratne pomoći stanovnicima kojima je nakon poplava šteta na stambenom objektu i stvarima procijenjena na više od 7.000 KM, a direktna novčana pomoć biće dodijeljena prema prioritetima koje je odredila Komisija za procjenu štete.

 • Počinje zimski red vožnje u Banjaluci

  15.08.2014 13:57 - J.D.

  BANJALUKA - Zimski red vožnje u javnom gradskom i prigradskom prevozu na području grada Banjaluka, počinje od ponedjeljka, najavljeno je iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

 • Za sanaciju banjalučkih domaćinstava oštećenih u poplavama 1,4 miliona KM

  15.08.2014 13:05 - Srna

  BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović najavio je danas da će 1,4 miliona KM biti uplaćeno stanovništvu čija su domaćinstva oštećena u poplavama na području grada.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner