Banja Luka

Smrt nevinih vječna opomena

Smrt nevinih vječna opomena
Smrt nevinih vječna opomena

Parastosom za 54 žrtve danas je kod spomen-obilježja u Bijelom potoku, nadomak Debeljaka, obilježena godišnjica stradanja Srba u ustaškom pokolju na Vaskrs, 5. aprila 1942. godine.

Branko Milinković, predsjednik Udruženja porodica potomaka i poštovalaca žrtava ''Bijeli potok'', rekao je da se taj dan obilježava unazad 14 godina, na drugi dan Vaskrsa.

"Od stradanja članova moje porodice, komšija i prijatelja je 73 godine. Toga dana 1942. godine došle su komšije iz Debeljaka i načinile pokolj, a samo dan prije, u subotu, došle su reći da niko ništa zlo neće učiniti i da stanovnici budu kod kuće. Koga su našli, toga su i ubili, preživjeli su samo oni koji su u potoku čuvali stoku", kazao je Milinković i podsjetio das su tada uglavnom stradali članovi porodica Milinković, Ćurlić i Adamović, a najmlađa žrtva je bio jednogodišnji Uroš Milinković.

U to vrijeme Dušan Mijatović bio je dječak od 12 godina, a kaže da je smrt izbjegao pobjegavši na drugu stranu Vrbanje.

"Tamo, na drugoj strani je bila druga država, prvo četnička, a onda partizanska. U to vrijeme sam išao u četvrti razred, a sva sreća da smo ostali živi", priča Mijatović, koji sada ima 88 godina.

Iz susjednog naselja Zeleni vir na pomen je došao osamdesetšestogodišnji Branko Predić.

"Dio srpskog stanovništva bio je u bjekstvu, a mi smo u izbjeglištvu čuli šta se desilo ovdje. Mještani obližnjeg sela Džombe su sa brda posmatrali šta se dešava, pa su u međuvremenu i oni izbjegli, to im je bila opomena", prisjeća se on.

Pored većeg broja stanovništva, parastosu su prisustvovali i predstavnici SUBNOR-a te gradskih i republičkih boračkih organizacija.

"Žrtve su stradale samo zato što su bile pravoslavci! Bitno je da se zločin ne zaboravi i da to prenosimo na mlade naraštaje", istakao je Milenko Vučeta, načelnik Odjeljenja za boračku i invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi.

Memorijalna kuća

U planu je da kuća Peje Adamovića u ovom naselju, koja je postala vlasništvo Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava "Bijeli potok" bude preuređena u memorijalnu kuću. Objekat je neophodno sanirati, nakon čega će biti otvoren za posjetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije