Banja Luka

Spomenik u čast 12 beba

Spomenik u čast 12 beba
Spomenik u čast 12 beba

Dvanaest banjalučkih beba, koje su zbog nedostatka kiseonika umrle 1992. godine, uskoro će u parku ispred Muzeja savremene umjetnosti dobiti spomenik.

Do prije dvije godine za život se borila i trinaesta beba Slađana Kobas, koja je među Banjalučanima i Prijedorčanima postala sinonim borbe za život.

"Zbog visoke politike kad rat još nije ni takoreći počeo 12 nevinih života je izgubljeno zbog nedostatka kiseonika, što u 21. vijeku izgleda neprihvatljivo", rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca RS, koji je i pokretač inicijative za postavljanje spomenika.

Za izradu idejnog rješenja na konkurs koji je raspisala ova organizacija pojavila su se tri prijedloga, ali komisija sa 12 članova jednoglasno je prihvatila rješenje arhitekte Maje Milić.

"Obruč oko spomenika simbolizuje majčinu utrobu ili jedan upitnik, a 12 srca, krugova ili listova unutar obruča 12 nevinih duša koje će biti labavo povezane tako da će se njihati na vjetru i simbolizovati život", naglasio je Mitrović.

On je pojasnio da je pribavljena urbanistička saglasnost, a u toku je pribavljanje projektne dokumentacije nakon koje će se raspisati tender za izvođača radova.

"Spomenik smo planirali postaviti 15. septembra kada se obilježava Dan poginulih i nestalih lica u RS, ali nismo stigli, tako da će najvjerovatnije biti postavljen i svečano otkriven 21. novembra, na dan kad je potpisan Dejtonski mirovni sporazum ili eventualno na Međunarodni dan ljudskih prava, odnosno 10. decembra", naglasio je Mitrović.

Područje oko spomenika biće osvijetljeno i popločano, a novac za spomenik su obezbijedili Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i grad Banjaluka, a vrijednost projekta je oko 30.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije