Banja Luka

Stomačni virus napunio ambulante

Stomačni virus napunio ambulante
Foto: Ilustracija | Stomačni virus napunio ambulante

BANJALUKA - U ambulantama porodične medicine u Banjaluci povećan je broj pacijenata sa stomačnim tegobama, odnosno pacijenata sa stomačnim virusom uzrokovanim toplim vremenom.

Rekla je ovo Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja, koja ističe da toplo vrijeme koje još traje pogoduje najviše ovom virusu.

"Simptomi crijevnih viroza su mučnina, povraćanje, bolovi u želucu, lagano povišena temperatura, iscrpljenost i osjećaj slabosti", rekla je Stanetićeva.

Ona kaže da je kod probavnih smetnji uzrokovanih ljetnim virozama važno nadoknaditi izgubljenu tečnost, kako bi se izbjegla dehidracija.

"Treba prilagoditi ishranu, pridržavati se dijete i mirovati. Dijeta se sastoji od kuvane hrane, kao što su lagane supe, kuvana riža, mrkva, čajevi, dvopek, dobro oprano voće", rekla je Stanetićeva.

Ona je posebno naglasila da je higijena ruku najbitnija kod ovog virusa, zato što su prljave ruke najčešći uzročnici bolesti.

Jedna Banjalučanka nam je rekla da je stomačne tegobe osjećala nekoliko dana te da je prve bolove osjetila u stomaku s jakim grčevima, prolivom i blago povišenom temperaturom.

"Nakon što sam se javila ljekaru, koji mi je propisao probiotik, dijetu i mirovanje, simptomi su prošli", rekla je ova Banjalučanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije