Banja Luka

Sumnjaju u snagu nasipa

Sumnjaju u snagu nasipa
Sumnjaju u snagu nasipa

Mještani banjalučkog naselja Česma strahuju od padavina koje mogu izazvati nove poplave u ovom dijelu grada, a još više, kako kažu, zbog toga što se kvalitet izgrađenog nasipa već jednom pokazao, kada je pucanjem istog više stotina domaćinstava bilo poplavljeno.

Govore da bi bi nasip trebalo ojačati te podići u visinu.

"Najkritičniji dio je upravo taj kilometar i po jer se radi o glavnoj krivini korita Vrbas", kaže Miladin Malićević, predsjednik Savjeta MZ Česma.

Mještanin Mirko Kuzek i jedan od poplavljenih u maju prošle godine kaže da se u ovom naselju, nakon pucanja nasipa, pribojavaju novih poplava i da li će nasip opet zakazati.

"Stalno pratimo vremenske prognoze, gledamo kakvo je vrijeme te da li će biti kiše, ništa više nije isto poslije prošlogodišnjih poplava koje su nas zadesile", priča on.

Dodaje da ljude možda i ponajviše boli što niko od nadležnih poslije katastrofe nije izašao i javno rekao da prihvata odgovornost za pogrešnu procjenu i štetu koja je iz nje nastala.

"Taj projekat gradnje nasipa morao je neko potpisati i samim tim potpisom bi trebalo da odgovrno stoji iza njega. Nasip sigurno nije radio cvjećar ili mesar, nego inženjer, koji je morao da zna koliku silu može da izdrži prije pucanja", kaže Kuzek.

Iz Gradske uprave navode da je dio nasipa obnovljen, a da bi rekonstrukcija dijela u dužini od kilometar i po trebalo da počne najkasnije u aprilu.

"Sanacija oštećenog dijela je koštala oko 150.000 KM, a projektna dokumentacija za regulaciju korita Vrbanje od ušća prema izvoru još nije završena. 'Vode Srpske' će obezbijediti novac za radove", kazao je Zoran Novaković, načelnik resornog odjeljenja.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda uprkos najavi stranice Acu Weather da područje Balkana očekuje jedno od najkišovitijih proljeća, kažu da vremenska prognoza ne pokazuje znakove velikih kiša koje bi potencijalno mogle izazvati nove poplave.

"Ali, ako posmatramo taj neki duži period za više od mjesec dana, tu se ništa s velikom sigurnošću ne može reći, jer je to već dugoročna prognoza u kojoj dolazi do odstupanja", kazala je meteorolog Milica Đorđević i dodala da je sigurno da u narednim godinama možemo očekivati velike promjene temperature i klime.

Bez vjere i volje

U ovoj MZ ističu da je narod izgubio volju i vjeru u bolje sutra, te da su ih gradske vlasti dobrano razočarale.

"Poslije pucanja nasipa uporno su nam ponavljali da će nasip izdržati, da ostajemo u svojim kućama, slušali smo priče da grad stoji iza nas, da bi se par dana poslije pokazalo koliko je nasip u stvari jak i pouzdan", priča Mirko Kuzek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije