Banja Luka

Sva imovina grada u jednom registru

Sva imovina grada u jednom registru
Sva imovina grada u jednom registru

BANJALUKA - Projekat "Upravljanje javnom imovinom", kojim bi sva imovina grada trebalo da bude upisana u jedinstveni elektronski registar kako bi se poboljšali efekti upravljanja imovine, povećala njena iskorištenost i smanjili njihovi troškovi, prezentovan je juče u Gradskoj upravi.

Prezentaciji projekta, koji zajedno sprovode grad Banjaluka i Agencija za razvoj "Eda", prisustvovali su Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika, načelnici svih odjeljenja i Igor Radojičić, narodni poslanik i kandidat koalicije SNSD - DNS - SP za gradonačelnika, a projektom bi sva imovina trebalo da bude popisana do kraja naredne godine.

Brkićeva je pojasnila da je registar imovine jedan dio projekta upravljanja imovinom, koji finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA).

Istakla je da je to strateški projekat Gradske uprave, čiji je cilj što efikasnije upravljanje i korištenje raspoložive imovine.

"Radni tim Gradske uprave, u kojem su mladi ljudi, prošao je obuku i osposobljen je da sprovede svih 11 koraka. Dosad je u jedinstveni gradski registar nekretnina uneseno oko 3.600 jedinica u vrijednosti od oko 307 miliona KM, a procjena je da grad Banjaluka ima preko 20.000 jedinica imovine, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,6 milijardi KM", kazala je Brkićeva.

Prema njenim riječima, dosad je evidencija vođena u različitim odjeljenjima, a da bi na jednom mjestu imali sve relevantne podatke i informacije, da bi mogli donijeti najbolje odluke o korištenju imovine kojom raspolažemo krenuli su intenzivnije u realizaciju tog projekta.

"Grad i sada vodi evidenciju o svojoj imovini i to u resornim odjeljenjima, a cilj projekta 'Upravljanje javnom imovinom', osim toga da se formira jedinstven registar, jeste da taj registar bude javno dostupan svima", pojasnila je Brkićeva.

Radojičić je naglasio da je ovo izuzetno važan projekat za grad jer se prvi put u istoriji uspostavlja jedinstveni elektronski registar imovine.

"Za efikasno upravljanje imovinom moraju se riješiti brojni sporovi oko toga šta jeste vlasništvo grada, šta stvarno pripada gradu, i zbog toga je moguće da ćemo morati ući u proces mijenjanja određenih zakona. Suština je u tome da na osnovu precizne evidencije grad domaćinski upravlja svojom imovinom i da je što bolje iskoristi", objasnio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije