Banja Luka

"Toplana" planira da se zaduži kod IRB RS 91 milion KM

"Toplana" planira da se zaduži kod IRB RS 91 milion KM
"Toplana" planira da se zaduži kod IRB RS 91 milion KM

U mjerama i aktivnostima "Toplane" za iduću grijnu sezonu planirano je zaduženje kod IRB RS u iznosu od 91 milion KM, navedeno je u Informaciji o planu poslovanja ovog preduzeće za 2016. godinu, koja će se naći pred odbornicima 31. maja.

Od tog iznosa 76 miliona KM bi bilo upotrijebljeno za refinansiranje  postojećih obaveza, a 15 miliona KM za dvije kotlovnice na drvnu sječku ukupne snage 24 MW. U "Toplani" kažu da je ovo samo jedna od varijanti da se rahabilituje ovo preduzeće.

"Tako bi se refinansirale sve postojeće obaveze i da se pribavi dovoljno novca za nabavku još dva kotla. Istovremeno se razgovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i oni već pripremaju projekat za odobravanje kredita u iznosu od 15 miliona evra. Ako dođe to od njih, onda će kredit kod IRB RS biti manji", rekao je juče Mićo Milovanović, direktor "Toplane".

U Izvještaju o planu poslovanje "Toplane" za 2016. navedeno je da    se ne predviđa da će u ovoj godini doći do promjene cijena isporučene toplotne energije. Za stambene potrošače to je 1,65 KM po m2.

Prema Programu investicija za 2016. "Toplana"  planira ulaganja u godišnji remont i sanaciju opreme i distributivne mreže u iznosu od 2.218.000 KM, ulaganja u distributivnu mrežu i toplotne podstanice u iznosu od 880.000 KM, dok su ulaganja u nove investicije planirana u iznosu od 14.195.000.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije