Banja Luka

Torbe, udžbenici i školski pribor romskim učenicima

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović je danas posjetio Udruženje Roma "Veseli brijeg", gdje je uručio učeničke torbe, udžbenike i školski pribor romskim osnovcima i novčanu pomoć za srednjoškolce i studente.

"Podijeli smo 25 kompleta udžbenika, torbi i školskog pribora za osnovce, te dodijelili novčanu pomoć za troškove školovanja devet srednjoškolaca i četiri studenta u pojedinačnom iznosu od 500 KM", rekao je Gavranović.

Gavranović je novinarima rekao da grad ima izuzetnu saradnju sa nacionalnim manjinama koje su angažovane u okviru Saveza nacionalnih manjina dugi niz godina.

"Ovo je jedno od linija naše pomoći prema romskoj populaciji, koju smo pomagali svih ovih godina, od uređenja prostora za zajedničko druženje i bavljenjem sportom, do pomoći učenicima i drugih linija pomoći tokom godine u raznim aktivnostima koje oni vode", rekao je Gavranović.

On kaže da početkom školske godine tradicionalno pomažu školsku djecu romske nacionalnosti kompletnim školskim priborom i udžbenicima za njihovo školovanje.

Gavranović je istakao da među romskom djecom ima vrlo uspješne djece, te da je ovo jedan od vidova podrške kako bi se olakšao početak školske godine njima i njihovim porodicama.

Predsjednik Udruženja Roma "Veseli brijeg" Banjaluka Adnan Šubert rekao je da ovakav vid pomoći grada Banjaluka doprinosi boljoj saradnji, te podsjetio da je od osnivanja udruženja 2004. godine praksa da se pomaže romskoj zajednici i da se na ovaj način učenicima i studentima poželi srećan početak nove školske godine.

"Trudimo se da uspjehom naših srednjoškolaca, studenata i đaka iz osnovne škole opravdamo svaku investiciju u romski napredak", rekao je Šubert.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti upravi grada Radenko Đurica je čestitao i zaželio uspješan početak školske godine romskoj djece i svoj djeci grada Banjaluke, naglasivši da je danas izašao konkurs za dodjelu stipendija grada učenicima srednjih škola.

On je rekao da je u budžetu grada za stipendije učenika i studenata izdvojeno 1.600.000 KM.

Đurica je istakao napredak u obrazovanju romske djece, dodavši da đaci i studenti romske nacionalnosti posljednjih godina bilježe napredak i stiču najviše titule.

Svečana dodjela udžbenika i školskog pribora romskim učenicima i novčene pomoći za srednjoškolce i studente održana je u prostorijama kluba Udruženja Roma "Veseli brijeg".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije