Banja Luka

Tražili vodovod, a neće priključak

Tražili vodovod, a neće priključak
Tražili vodovod, a neće priključak

BANJALUKA - Na vodovodnu mrežu koja je izgrađena u posljednjih nekoliko godina u dijelu prigradskih i seoskih mjesnih zajednica priključeno je svega 50 odsto domaćinstava.

Potvrdila je to portparol gradskog "Vodovoda" Branka Ristić i dodala da je takav slučaj u Piskavici, gdje se na sistem priključilo 188 potrošača, u Potkozarju 175 i u Verićima 46 potrošača.

"Slična je situacija i u Kuljanima i Barlovcima, gdje su registrovana 943 nova potrošača, u Debeljacima 263, u Priječanima 637, u Česmi 655, a u Mišinom Hanu svega 42 potrošača", navela je Ristićeva i dodala da je evidentno da se građani u malom broju odazivaju na priključenje na  vodovodnu mrežu.

Objasnila je da su se do izgradnje javnog vodovoda građani vodom snabdijevali iz lokalnih vodovoda ili bunara.

"Zbog smanjenog kapaciteta izvora u sušnom periodu, kao i loše mreže, građani su često ostajali bez vode, pa su  zahtijevali proširenje javnog vodovoda na ova područja", precizirala je Ristićeva.

Napomenula je da je cijena priključka od 600 do 800 KM, te da se onima koji se priključuju na novoizgrađenu sekundarnu vodovodnu mrežu odobrava plaćanje u šest mjesečnih rata.

"Porodice poginulih i nestalih boraca, te porodice boraca Vojske RS i korisnici socijalne pomoći su uz podnošenje potvrde o svom statusu bili izuzeti od plaćanja troškova radne snage i administrativnih troškova, što podrazumijeva umanjenje troškova priključka za 240 KM", rekla je Ristićeva.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da su na insistiranje građana izgradili ove vodovode, a domaćinstva se ne priključuju.

"Moguće je da su se pojedinci ilegalno priključili ili se snabdijevaju sa nekog alternativnog vodovoda", dodao je Novaković za Glas Srpske.

Naveo je da je u vodovodnu mrežu u Piskavici u posljednje dvije godine uloženo 250.000 maraka, u Česmi oko 200.000, a u Priječanima oko 150.000 maraka.

Predsjednik Savjeta MZ Piskavica Nenad Šibarević smatra da je glavni razlog cijena priključka.

"Iz razgovora sa mještanima sam zaključio da je cijena priključka previsoka, pogotovo jer je većina ili nezaposlena ili su penzioneri. Svako bi se vrlo rado priključio, ali je problem finansijske prirode. Potrebno je ili da se nađe model sufinansiranja u dogovoru sa gradom i "Vodovodom" ili da se smanji cijena priključka", dodao je Šibarević.

Mreža

Prema podacima iz gradskog "Vodovoda", sekundarna vodovodna mreža izgrađena je u Prijakovcima, Mišinom Hanu, Potkozarju, Verićima, Piskavici, Barlovcima, Karanovcu, Saračici, Motikama, Priječanima, Zelenom viru i Debeljacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije