Banja Luka

Trećina banjalučkih odbornika vratila mandat

Trećina banjalučkih odbornika vratila mandat
Trećina banjalučkih odbornika vratila mandat

BANJALUKA - Skupština grada Banjaluka za dvije godine koliko je prošlo od lokalnih izbora ostala je bez trećine odbornika koji su izabrani od strane građana, a njihova mjesta zauzeli su oni koji su u momentu dodjele mandata bili ispod crte.

Po pravilu, odbornici koji su skupštinsku stolicu zamijenili sa nekom od rukovodećih fotelja u javnim preduzećima ili gradskim odjeljenjima imali su najviše glasova birača.

Ako bi se gledali mandati koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH dodijelila kandidatima odmah nakon lokalnih izbora i ako bi se izuzela činjenica da su ih odmah odbili i prepustili stranačkim kolegama, u gradskoj skupštini trebalo bi da sjede Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a, Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, i Saša Čudić, tadašnji član SP-a.

Ova spomenuta trojica svoja mjesta u lokalnom parlamentu prepustila su sljedećim na listama, nastavivši svoj angažman na daleko atraktivnijim mjestima kao što su Narodna skupština RS i Vlada RS.

Nakon formiranja većine, Zoran Novaković (SNSD) preuzeo je Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, a Radenko Đurica (SP) Odjeljenje za društvene djelatnosti.

Jasna Brkić (SNSD) ostala je na mjestu zamjenika gradonačelnika, a Dragoslav Topić (SNSD) je ministar rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglih u Livanjskom kantonu.

Prvi sljedeći na listi onih koji će napustiti Skupštinu grada je Davor Šešić, odbornik SDS-a, koji je na posljednjim izborima stekao povjerenje birača za poslanika u Narodnoj skupštini RS, a na njegovo mjesto dolazi Mladen Kajkut.

Jedan od onih koji bi takođe titulu odbornika mogao da zamijeni zvanjem narodnog poslanika je i Boran Bosančić iz DNS-a, koji će u Narodnu skupštinu RS ukoliko se Nedeljko Čubrilović, dosadašnji ministar saobraćaja i veza, odluči da i dalje ostane u izvršnoj vlasti.

Gledajući stranke u banjalučkoj gradskoj skupštini, u Klubu SNSD-a nema četvoro odbornika koji su na osnovu glasova dobili mandat, u SP-u dva, a SDS-u jedan.

Željko Ninković iz Centra civilnih inicijativa (CCI) kaže kako je ova praksa zaživjela na svim nivoima u BiH.

"Građani kada daju nekome glas i kada on na osnovu toga dolazi na vrh liste i dobije mandat, a onda ga se bez problema odrekne, na taj način ne vrednuje njihove glasove", smatra on.

Prema Ninkovićevim riječima, iz ovog se može zaključiti kako je cilj izbora preuzimanje funkcija u javnim preduzećima i ustanovama.

Zbog svega toga, kako kaže, trpi i sama Skupština, koja gubi na kvalitetu rada.

S druge strane, Zdravko Josipović, potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka, ocijenio je kako nasljeđivanje mandata ne bi trebalo da utiče na rad Skupštine.

"Mislim da ne bi trebalo da bude većih političkih promjena i problema u radu Skupštine. Sve su to članovi iste stranke, a svaka od njih ima svoju politiku. Svi oni su već učestvovali ranije na izborima i znaju šta im je dužnost i šta treba da rade", kazao je Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije