Banja Luka

Trg Krajine jedino mjesto za skejterske trikove

Trg Krajine jedino mjesto za skejterske trikove
Foto: Ilustracija | Trg Krajine jedino mjesto za skejterske trikove

BANJALUKA - Nedovoljan broj aktivnih skejtera, nedostatak adekvatnog prostora za izvođenje trikova i nezainteresovanost mladih, najveći su problemi skejt-scene u gradu.

Skejter Vladimir Rađenović, koji se ovim vidom urbane kulture bavi već osam godina, kazao je da u gradu trenutno ima oko deset aktivnih skejtbordera, koji imaju između 20 i 30 godina.

"Ovim vidom zabave bavim se oko osam godina. Prije je bilo dosta više zainteresovanih mladih ljudi za ovu zanimljivu sportsku aktivnost. Iz godine u godinu situacija za skejtere postajala je sve teža", priča Rađenović.

Dodao je da je u međuvremenu 2012. godine došlo do zatvaranja jedinog skejt-šopa u gradu, gdje su ljubitelji ovog sporta mogli da nabave kvalitetnu opremu, ali i do prestanka rada Udruženja građana "Gola voda", koje se borilo  za poboljšanje uslova za skejtere u gradu.

Skejteri se sada uglavnom okupljaju na Trgu Krajine iza Robne kuće "Boska", gdje se jedino u gradu nalazi jako kvalitetna podloga za ovaj vid zabave.

"Ima nas malo. Nove generacije nisu zainteresovane za ovaj vid aktivnosti, zbog čega je banjalučka skejt-scena već godinama u lošem stanju", kaže Rađenović.

Udruženje građana "Gola voda" još 2012. godine organizovalo je na Trgu Krajine akciju potpisivanja peticije za izgradnju skejt-parka u gradu.

Tom prilikom sakupljen je dovoljan broj potpisa za izgradnju skejt-parka, ali to se nikada nije desilo. U  međuvremenu, Udruženje je zatvoreno, a ljubitelji skejta  nikada nisu dobili svoj park.

Prama Planu kapitalnih investicija grada, u periodu od 2018. do 2020. godine predviđena je izgradnja skejt-parka.

Skejteri smatraju da se njegovom izgradnjom može popularizovati ovaj sport, među građanima, ali i turistima.

"Mnogo manji gradovi u ukruženju imaju betonski skejt-park. Mi nemamo  dovoljno adekvatnog prostora, zbog čega smo na nekim mjestima u gradu samoinicijativno morali sami postavljali nekakve sprave i odlaziti   da vježbamo trikove", dodao je Rađenović.

Na Facebook stranici Breeze Skateboarding, ljubitelji ovog sporta mogu vidjeti neke od video-klipova banjalučkih skejtbordera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije