Banja Luka

Trivić: Dodatna sredstva novi prostor za nove ideje

Trivić: Dodatna sredstva novi prostor za nove ideje
Foto: N.N. | Trivić: Dodatna sredstva novi prostor za nove ideje

BANJALUKA - Povodom odluke da za grantove u kulturi grad Banjaluka u 2018. godini izdvoji oko 700.000 KM, za oko 200.000 KM više u odnosu na prošlu godinu, Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazala je za "Nezavisne" da je ovim povećanjem omogućena veća podrška projektima u kulturi te izrada strategije kulture, koja u Banjaluci nije postojala u poslijeratnom periodu.

"U ovoj godini finansijska podrška grada nije umanjena ni za jednu manifestaciju u odnosu na 2017, uz činjenicu da je proširena lista manifestacija od interesa za grad na 32 manifestacije. Pored finansijske podrške manifestacijama u visini 200.000 KM, grad Banjaluka podržava pomenute manifestacije kroz ustupanje prostora za njihovo izvođenje bez naknade, tako da ukupna podrška organizatorima manifestacija uvrštenih u kalendar kulturnih manifestacija od značaja za grad u 2018. godini iznosi oko 392.000 KM", kazala je Trivićeva.

Pojasnila je da su prema kriterijumima za uvrštavanje manifestacije u kalendar kulturnih manifestacija od značaja za grad iste svrstane u dvije grupe, od kojih su u prvoj one koje imaju tradiciju, međunarodni karakter te manifestacije s višednevnim programom.

U drugoj grupi su manifestacije s užom ciljnom grupom koje su jednodnevne ili traju po projektu, okupljaju manju ciljnu grupu, ali su jednako tako važne i u interesu građana i kulture.

"Pored navedenog, budžet Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka dodatno je povećan na budžetskoj stavci namijenjenoj kulturi u iznosu od 200.000 KM. Navedeni iznos planiran je za podršku projektima iz oblasti kulture koji bi se realizovali putem javnog poziva, a čije bi projektne ideje bile u skladu s ciljevima strategije razvoja kulture Banjaluke 2018 - 2028. Navedeni dokument bi trebalo da usvoji Skupština grada Banjaluka do kraja marta ove godine", rekla je Trivićeva.

Ispričala je da su mnogi koji su prijavili manifestacije očekivali da će dobiti više sredstava, međutim dugoročno će im korist donijeti sama aplikacija za evropsku prijestonicu kulture, za koju je nemoguće aplicirati bez usvajanja strategije kulture.

"Htjeli smo da kroz ta dodatna sredstava koja će biti dodjeljivana putem javnog poziva po usvajanju strategije upravo otvorimo jedan novi prostor koji će dovesti nove ideje, u koji se mogu i predstavnici manifestacija uključiti u skladu s ciljevima strategije, koja će biti osnova za apliciranje za evropsku prijestonicu kulture 2024", dodala je ona.

Napomenula je da su željeli da urade jedan sinhroni postupak koji bi pratio sve određene segmente kulture jer i sama strategija se radi na osnovu informacija subjekata kulture koji su bili uključeni u njenu izradu.

Tim koji radi na izradi aplikacije za evropsku prijestonicu kulture priprema i dokument strategije. Upravo oni su radili analizu i ispitivanje tržišta, te su svi subjekti koji djeluju na području grada predlagali određene ideje za razvoj Banjaluke u domenu kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije