Banja Luka

U Banjaluci prezentovan digitalni šalter: Jednim klikom do osnovnih dokumenata

U Banjaluci prezentovan digitalni šalter: Jednim klikom do osnovnih dokumenata
Foto: N.N. | U Banjaluci Prezentovan digitalni šalter: Jednim klikom do osnovnih dokumenata

BANJALUKA - Digitalni šalter, odnosno uređaj za automatsko izdavanje uvjerenja iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i drugih obrazaca, predstavljen je danas.

Ovaj uređaj, koji je proizvelo preduzeće "Elas Metaleksport", je prvi uređaj te vrste u BiH, koji je osmišljen i realizovan u Banjaluci.

Prezentaciji je prisustvovao gradonačelnik Igor Radojičić, koji je kazao da su u strategiji razvoja grada definisana četiri strateška cilja: razvoj grada kao grada s povoljnim poslovnim okruženjem, 'zeleni grad', 'pametni grad' i grad s razvijenim društvenim djelatnostima.

"'Pametni grad' je širok pojam i on podrazumijeva dva smjera - modernizaciju komunalne infrastrukture i modernizaciju usluga, što se odnosi upravo na ovaj uređaj", objasnio je Radojičić.

Dodao je da se dokumenti, uvjerenja i sva papirologija mogu dobiti na brz i savremen način putem usluge koju nudi ovaj uređaj.

"Vjerujem da ćemo ga imati kao pilot projekat u gradu, čak je tehnika u ovom slučaju otišla ispred propisa, jer sada valja uporediti sve ovo što je raspoloživo ovdje sa svim našim propisima", istakao je Radojičić.

Dodao je da je pitanje kada će ovaj uređaj biti instaliran u Gradskoj upravi stvar dogovora s proizvođačem, ali da to zavisi i od procedura.

"Za svaki od ovih papira, dozvola ili dokumenata moramo provjeriti šta kažu propisi. Znači, gdje mora biti pečat, kako se smije koristiti određeni dokument, gdje mora biti potpisan službenik ili taj dokument može odmah biti izdat. Najprije bismo krenuli s pilot projektom da vidimo kako to ide pa nakon toga možemo razgovarati", rekao je Radojičić.

Željko Petrović, direktor preduzeća "Elas Metaleksport", rekao je da se preko ovog šaltera mogu dobiti osnovni dokumenti i istakao da on može da radi 24 časa i da ne bi bilo ograničeno izdavanje bilo kog dokumenta koje se dogovori s IT sektorom Gradske uprave.

"Zeleni grad" za održivi razvoj

Uz izradu strategije razvoja grada i novog urbanističkog plana, Banjaluka je počela pripremu akcionog plana "Zeleni grad", a njegovu izradu EBRD finansira grantom od 300.000 evra.

"Ovaj plan je sistematičan dokument, koji treba da planira održivi razvoj za narednih 10 godina", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na sastanku za pripremu akcionog plana "Zeleni grad", kojem su u Banskom dvoru prisustvovali i predstavnici EBRD-a u BiH, nadležnih ministarstava i institucija, preduzeća i nevladinog sektora.

Radojičić je naglasio da će to biti treći veliki temeljni dokument koji treba da planira razvoj grada za narednih deset godina.

"Banjaluka će pokušati da dobije prvi akcioni plan 'Zeleni grad' u BiH i ne samo zato što je to standard u evropskim gradovima, nego što nam to treba", istakao je Radojičić.

Dodao je da se više oblasti podrazumijeva pod segmentom "zeleni grad", između ostalog: saobraćaj, energetska efikasnost, zelene površine, održivi razvoj, vodosnabdijevanje, pitanje kanalizacije, odlaganje i prerada otpada, urbane kreacije i aktivnosti, od kojih će svaka biti posebno razrađena.

Jan Braun, šef Kancelarije EBRD-a u BiH, rekao je da je ideja da se identifikuju svi izvori zagađenja i ekološki problemi u gradu i onda daju prijedlozi kako ih riješiti jedan po jedan.

"Treba da imamo konkretan plan koji grad treba da sprovede, riješi utvrđene probleme i postane 'zeleni grad'", istakao je Braun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije