Banja Luka

U Banjaluci otvoren prvi kongres nefrologa RS

U Banjaluci otvoren prvi kongres nefrologa RS
Foto: Srna | U Banjaluci otvoren prvi kongres nefrologa RS

BANJALUKA - U Banjaluci je večeras svečano otvoren prvi Kongres nefrologa Republike Srpske u okviru kojeg će biti održana mnoga predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i okruženja, poster prezentacije i satelitski simpozijumi.

Kongres, koji će trajati do 15. aprila u hotelu "Bosna", organizovali su Udruženje nefrologa Srpske i Medicinski fakultet Banjaluka pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

"Na Kongresu ćemo imati 35 predavača iz pet zemalja u okruženju. To su eminentni i istaknuti stručnjaci iz oblasti kojima se bave. Oni će diskutovati o temama iz oblasti nefrologije i razmijeniti iskustva sa kolegama", rekao je Srni član Upravnog odbora Udruženja nefrologa Srpske Vlastimir Vlatković.

On je naveo da će sutra na Kongresu početi obrađivanje tema, među kojima su glomerulske bolesti, metode zamjene bubrežne funkcije, transplantacija bubrega, bubreg i endokrinološke bolesti, bubreg i kardiovaskularne bolesti, porodična medicina i bubrežne bolesti i slično.

"Srpska je na veoma visokom nivou u liječenju bubrežnih bolesti. U nekim segmentima smo čak i na evropskom nivou. Istina, nemamo dovoljno nefrologa, a broj pacijenata eksponencijalno raste, prije svega zbog velikog porasta oboljelih od dijabetesa i sa hipertenzijom", istakao je Vlatković.

On je naglasio da se bilježi i veliki porast broja pacijenata na hemodijalizi, koji godišnje raste između sedam i 10 odsto.

"Broj transplantiranih je kod nas još veoma mali. Dakle, moramo da uradimo još mnogo posla na tom planu, zbog čega su ovakvi skupovi važni i poželjni", ocijenio je Vlatković.

Otvaranju Kongresa u hotelu "Bosna" prisustvovali su vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srpske Vlado Đajić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić, predsjednik Udruženja nefrologa Srpske Branislav Gašić, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i mnogi zdravstveni stručnjaci i radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije