Banja Luka

U gradskoj kasi 200.000 KM više

U gradskoj kasi 200.000 KM više
U gradskoj kasi 200.000 KM više

BANJALUKA - Prijedlog odluke o visini naknade za korištenje putnog i ostalog zemljišta za postavljanje kablovske kanalizacije, koja bi trebalo da uredi ovu oblast i dovede do povećanja gradskih prihoda, naći će se pred odbornicima 23. maja.

Prema prijedlogu odluke, kablovski operateri bi ubuduće plaćali naknadu gradu od 10 feninga po dužnom metru i PDV.

Naknada će se plaćati za korištenje zemljišta za postavljanje kablovske kanalizacije, a procjenjuje se da će se na osnovu ove naknade u gradsku kasu na godišnjem nivou  slivati najmanje 200.000 KM. Odlukom je propisano da svi operateri koji već imaju postavljenu kablovsku kanalizaciju plaćaju paušal.

Petar Bilčar, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove, ističe da će gradske vlasti odrediti trase za postavljanje kablovske kanalizacije, te da će objavljivati javne pozive na koje će se moći javiti svi operateri.

"Ključni razlog za donošenje ove odluke je efikasnija zaštita i rješavanje višegodišnjeg problema sa nezakonitim postavljanjem kablovske kanalizacije", kazao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, Regulatorna agencija za komunikacije ranije je upozoravala na bespravno građenje i uzurpaciju desetina kilometara bespravnih mreža.

Ističe da je grad, uporedo sa donošenjem ove odluke, Vladi RS uputio inicijativu za izmjenu Zakona o komunalnim taksama. Aktuelni zakon ne poznaje pojam kablovske kanalizacije, a što stvara velike probleme svim lokalnim zajednicama, uključujući i Banjaluku.

"Upravo zbog zakonskih nedorečenosti, u ovoj fazi smo prinuđeni da operaterima koji već imaju postavljenu kanalizaciju naknadu naplaćujemo na osnovu paušala. Zbog toga, oni će plaćati paušalni iznos sve dok se ne donesu izmjene Zakona o komunalnim taksama",  objasnio je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije