Banja Luka

U vrtićima mjesta za još 100 mališana

U vrtićima mjesta za još 100 mališana
U vrtićima mjesta za još 100 mališana

BANjALUKA - U dva nova vrtića, koja će ove godine biti otvorena na području grada, mjesta će dobiti 100 mališana.

Do kraja maja biće završena adaptacija stambeno-poslovnog objekta u Krfskoj ulici u naselju Obilićevo, a do kraja godine i bivši restoran "Ognjište" na Starčevici biće pretvoren u obdanište. U oba objekta biće uložene 472.000 maraka.

Ovo je "Glasu Srpske" potvrđeno u Gradskoj upravi.

"Adaptacija u Krfskoj ulici teče bez problema i vrtić već do kraja maja treba da primi prve mališane. Cjelokupno uređenje ove predškolske ustanove koštaće grad nešto više od 92.000 maraka. U tom objektu moći će da boravi 50 djevojčica i dječaka", kazali su u Gradskoj upravi.

Što se tiče objekta na Starčevici, pripremljena je sva dokumentacija.

"U toku je javna nabavka za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, za koje je izdvojeno 380.000 KM. Ovaj objekat bi trebalo da bude u funkciji do kraja 2014. godine. Kapacitet će mu takođe biti 50 mjesta. Nastojimo da to bude što prije, da bi koliko-toliko bila rasterećena lista čekanja za mjesta u vrtićima",  rekli su u Gradskoj upravi.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Nataša Radulović je rekla da je trenutno u vrtićima smješteno oko 2.200 mališana, a da na smještaj čeka njih još 2.000.

"Lijepa je vijest da ćemo uskoro dobiti dva nova vrtića. S obzirom na to koliko djece čeka na smještaj, trebalo bi nam još dosta vrtića. Očigledno je da se radi na rješavanju ovog problema i to je veliki pomak", rekla je Radulovićeva.

Mještanka naselja Obilićevo Snježana Jović je kazala da se nada da će u novom vrtiću biti mjesto i za njenog mališana.

"Nadam se da ću uspjeti da upišem dijete u ovaj vrtić, jer je poznato da nema dovoljno mjesta u državnim vrtićima, a privatni su skupi za prosječne plate građana", rekla je Jovićeva.

Iz Gradske uprave su istakli da je trenutno u fazi izrada tehničke dokumentacije za dogradnju starog dijela vrtića "Kolibri" u ulici Petra Pecije u naselju Lazarevo.

"Nastojaćemo da u dogledno vrijeme i tu obezbijedimo nova mjesta za naše mališane", kazali su u Gradskoj upravi.

Čišćenje dvorišta

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je u subotu sa djecom iz vrtića "Nataša", u okviru akcije uređenja grada, zasadio u dvorištu tog vrtića ukrasna stabla i grmlje.

"U toku je tradicionalna proljećna akcija uređenja i čišćenja grada, u koju su od ove godine prvi put uključeni i svi vrtići i škole. Na ovaj način mališane učimo da oplemene svoj prostor i da u njemu uživaju", rekao je Gavranović.

On je najavio uređenje igrališta u dvorištu vrtića "Nataša" i istakao potrebu izgradnje novog obdaništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije