Banja Luka

Udžbenici i novac romskoj djeci u Banjaluci

Udžbenici i novac romskoj djeci u Banjaluci
Udžbenici i novac romskoj djeci u Banjaluci

BANJALUKA - Predstavnici Gradske uprave početak nove školske godine tradicionalno obilježavaju nizom akcija pomoći romskoj populaciji, ali i višečlanim porodicama.

U prostorijama Udruženja Roma "Veseli brijeg" gradonačelnik Slobodan Gavranović danas je za 18 osnovaca uručio neophodne udžbenike sa kompletnim školskim priborom, dok je sedmoro srednjoškolaca i četvoro studenata dobilo novčanu pomoć u iznosu od 500 KM.

Članovi Udruženja zahvalni su nadležnima, kako kažu, što ih u ovim značajnim trenucima i teškoj ekonomskoj situaciji nisu zaboravili, jer sa svojim primanjima ne bi mogli djeci obezbijediti udžbenike za ovu školsku godinu.

Jasna Huseinović majka je devetoro djece, od kojih troje pohađaju osnovnu školu.

"Samohrana sam majka, muž mi je nedavno umro,  jedva se borim, a ovaj dan za mene je sretan jer su mi djeca dobila knjige za školu", kaže Huseinovićeva te dodaje da je neizmjerno zahvalna  nadležnima na ovoj vrsti pomoći.

Saradnju sa ovim udruženjem Roma gradonačelnik Gavranović je ocijenio kao dosta dobru, ali je naglasio kako su unutar Udruženja postojale tenzije, kao i da je loša komunikacija uticala na to da se uspješno ne realizuju brojni projekti, kako oni koje realizuje grad, tako i oni koje finansiraju donatorske organizacije.

"Zakazao sam sastanak sa predstavnicima nacionalnih manjina, a razgovor ću obaviti i sa predsjednikom Udruženja Roma, sa akcentom na njihovo zapošljavanje. Ove ljude treba posebno podržati, jer mnoge porodice nemaju nikakav izvor egzistencije, posebno kada je riječ o radno sposobnim ljudima, koji onda ne mogu dobti pomoć socijalnih službi", rekao je Gavranović, te dodao da se  mora voditi briga o njima i pokušati ih negdje zaposliti.

Novčanu pomoć je dobila i Adisa Osmanović, koja pohađa četvrti razred Tehnološke škole.

"Odličan sam učenik, a ovu pomoć dobijam svake godine i dosta mi znači. Novac ću potrošiti na knjige", rekla je ona.

Pomoć i višečlanim porodicama

Ukupno 47 učenika iz Udruženja višečlanih porodica sa četvoro i više djece takođe je dobilo neophodne udžbenike, torbe i školski pribor.

"Višečlane porodice sigurno nose teško breme na sebi kako bi početkom školske godine izdvojile  veliki novac, te djecu opremile za nastavu, tako da je  ova pomoć od strane grada prikladna i potrebna", izjavio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik, i dodao: "Nekoliko godina realizujemo ovaj program. Oni aktivno rade i nedavno su konkurisali sa novim projektom za koji smo odobrili 1.110 KM."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije