Banja Luka

Uklanjaju stari most u Česmi

Uklanjaju stari most u Česmi
Foto: Ilustracija | Uklanjaju stari most u Česmi

BANJALUKA - Uklanjanje starog mosta u Česmi preko rijeke Vrbanje trebalo bi da počne u ponedjeljak, saznaju "Nezavisne".

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, potvrdio nam je da je potpisan ugovor s izvođačem radova, te da su stečeni uslovi za njegovo uklanjanje.

Stari takozvani žuti most u Česmi preko rijeke Vrbanje oštećen je u poplavama 2014. godine, zbog čega je pored njega sagrađen novi, koji je pušten u saobraćaj krajem prošle godine.

Prema Sandićevim riječima, grad je izbran za nadzor radova uklanjanja starog mosta, dok je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS bilo zaduženo za izbor izvođača radova.

"Još ne znamo da li će biti preseljen na drugu lokaciju, jer se najprije mora skinuti kako bi smo vidjeli u kakvom je stanju", objasnio je Sandić.

Dodao je da će, nakon što inženjeri pregledaju stanje mosta i urade analize, moći razmatrati šta će biti s ovim starim mostom.

"Teško da će on nakon toliko godina biti upotrebljiv jer je korozija učinila svoje, ali ćemo sve znati kada analize budu završene", zaključio je Sandić.

Dodao je da je vrijednost radova oko 58.000 KM i da će ih izvoditi "Kozaraputevi".

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, smatra da je  dobro da se stari most ukloni, ali i da se iskoristi u neke druge svrhe, ako je to moguće.

Uklanjanju starog mosta obradovala se i mještanka Česme Radojka V., koja kaže da je stari most samo podsjeća na poplave i probleme s prevozom.

"Drago mi je da će stari most konačno biti sklonjen jer nema potrebe da stoji tu, a ničemu ne služi", rekla je ona.

Stariji mještani ovog naselja kažu da im je stari most dobro služio dok nije izgrađen novi.

"Ipak, kada više nema svoju svrhu, bolje je da ga sklone, jer je neobično da dva mosta stoje jedan pored drugog", kazao je jedan mještanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije