Banja Luka

Uručene nagrade najzaslužnijim građanima

Uručene nagrade najzaslužnijim građanima
Uručene nagrade najzaslužnijim građanima

Osam građana koji su svojim radom i doprinosom uticali na razvoj grada primili su u srijedu naveče priznanja od predstavnika Udruženja građana "Grad".

Jedan od dobitnika nagrade je i Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting kluba "Kanjon", koji je istakao da ovaj klub već godinama sarađuje s Udruženjem "Grad" jer imaju zajednički interes da se grad razvija i napreduje.

"Udruženje 'Grad' je prije sedam ili osam godina pokrenulo inicijativu za zaštitu Vrbasa, a mi smo kasnije nastavili s tim projektom. Smatram da su ovu nagradu zaslužili svi članovi našeg kluba. Dobili smo dosta priznanja za svoj rad, ali znam da je ova nagrada iz srca i od ljudi koji zaista znaju šta smo uradili za naš grad u oblasti ekologije i zaštite Vrbasa", rekao je Pastir.

Doktorica Vesna Ivanišević je dobila nagradu zbog svog dugogodišnjeg rada u neurohirurgiji, kojom se bavi već 21 godinu.

"Nagradu ne doživljavam kao priznanje meni lično već kao priznanje za cjelokupnu Kliniku za neurohirurgiju. Posao neurohirurga nije individualan i za njega je potrebno imati dobar tim. Ovo je jedna posebna nagrada koja vezuje čovjeka za zajednicu u kojoj živi i obavezuje ga da i dalje profesionalno obavlja svoj posao", rekla je Ivaniševićeva.

Mirko Stanetić, predsjednik Udruženja "Grad", je istakao kako ovo udruženje postoji već sedam godina i okuplja ljude raznih zanimanja i različitih političkih opredjeljenja koji žele da nagrade ljude čiji je rad uticao na razvoj grada u kojem žive.

"Želja nam je da putem nekih manifestacija i akcija doprinesemo razvoju grada pa tako dodjeljujemo nagrade našim najzaslužnijim sugrađanima. Pored toga, značajno je da su svi gradonačelnici i načelnici opština koje gravitiraju prema rijeci Vrbas potpisali Povelju o zaštiti Vrbasa, koju smo mi inicirali", rekao je Stanetić.

On je objasnio da grad 22. aprila proslavlja Dan oslobođenja, ali da tokom rata taj dan nije bio obilježavan. Tada se došlo do ideje da se postavi jedna kutija ispred hotela "Palas", gdje su građani ubacivali cedulje s prijedlozima za ličnost godine u gradu. Prvi dobitnik je bio sadašnji gradonačelnik Dragoljub Davidović.

"Nakon toga Skupština grada je nastavila s tom tradicijom i zvanično povodom Dana grada dodjeljuje nagrade najzaslužnijim građanima. Ova naša priznanja su slična onima koje dodjeljuju gradske vlasti. Jedina razlika je u tome što su namijenjene za one ljude koji se brinu za grad, a nisu uvijek pred očima javnosti. Oni su na svoj način doprinijeli razvoju grada, a nisu baš poznati u javnosti i među svojim sugrađanima", dodao je Stanetić.

Dobitnici nagrada

Glumac i režiser Nikola Pejaković dobio je nagradu za razvoj pozorišne scene u RS i režiju predstave "Narodni poslanik", Aleksandar Pastir iz "Kanjona" za razvoj turizma i organizaciju brojnih takmičenja na Vrbasu, a likovni umjetnik Mihailo Rakita za doprinos razvoju likovne scene u RS i saradnji s umjetnicima i afirmaciji mladih stvaralaca.

Doktorica Vesna Ivanišević zaslužila je priznanje za velike rezultate iz oblasti neurohirurgije, Ante Šašić za rad ansambala i afirmaciju amaterizma u kulturi i umjetnosti, novinar Slavko Podgorelec za njegovanje istine o prošlosti Banjaluke i emisijama o zanimljivim ljudima s ovih područja i neurolog Safet Badić za liječenje bolesti glave, naročito epilepsije. Književnik Slobodan Janković dobio je nagradu za njegovanje humora i satire u književnosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije