Banja Luka

Banjaluka dobija još dva kružna toka

Banjaluka dobija još dva kružna toka
Foto: N.N. | Uskoro izgradnja kružnih raskrsnica u Aleji Svetog Save
Srna

BANJALUKA - U Banjaluci će uskoro početi izgradnja još dvije kružne raskrsnice s ciljem rasterećenja saobraćaja od Narodnog pozorišta Republike Srpske prema Studentskom kampusu, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 480.000 KM.

Riječ je o raskrsnicama na ukrštanju Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice, te Aleja Svetog Save i ulice Vase Pelagića, saopšteno je iz Gradske uprave.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da raskrsnica Aleja Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku u gradskoj saobraćajnoj mreži.

S jedne strane, kako navode iz ovog odjeljenja, nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, dok se sa druge strane ukrštaju vozila koja dolaze iz pravca naselja Starčevica i Venecija mosta.

"Naše analize su pokazale da će rekonstrukcija ove klasične raskrsnice u kružni tok dovesti do bržeg odvijanja saobraćaja koje će karakterisati smanjenje vremenskih gubitaka i bolji protok vozila", ističu u ovom odjeljenju.

U okviru nastojanja za bolja saobraćajna rješenja na ovom potezu, planirano je i izmještanje pojedinih autobuskih stajališta.

Predviđeno je da se stajalište iz smjera Venecija mosta izmjesti iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save, i to tako što će biti izgrađeno ugibalište, kao i za postojeće autobusko stajalište kod hotela "Krajina".

Na ovaj način, autobus koji prima i ispušta putnike biće izvan kolovoza i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava, navode iz Gradske uprave.

Na javnom tenderu, posao na izgradnji kružnog toka na raskrsnici Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice dobilo je preduzeće "Kozaraputevi", a vrijednost radova je 260.000 KM.

Kružni tok na raskrsnici Aleje Svetog Save i ulice Vase Pelagića gradiće preduzeće "Građenje Đurić", a vrijednost ovih radova je 217.000 KM.

Za obje raskrsnice, u toku je potpisivanje ugovora, poslije čega će započeti i radovi na terenu.

"Trotoar sa lijeve strane Ulice Vase Pelagića biće proširen, a najveći građevinski radovi biće sa desne strane ukrštanja Ulice Vase Pelagića sa Alejom Svetog Save, gdje će biti neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i semafor", kažu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Kako bi ovi radovi prouzrokovali što manje gužve u saobraćaju, planirano je da se prvo gradi jedna kružna raskrsnica, a kada radovi budu pri kraju da se počne sa pripremama i radovima na drugoj kružnoj raskrsnici.

Iz Gradske uprave navode da je plan nadležnog odjeljenja da se do ljetnjeg perioda završi procedura javne nabavke i potpišu ugovori, a da se ljeti, kada je saobraćaj manjeg intenziteta, izvode građevinski radovi.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

BojanBL i Zaim Sarajevo

e nećete dobiti izbore SNSD

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije