Banja Luka

Uskoro tender za uređenje korita Vrbasa

Uskoro tender za uređenje korita Vrbasa
Foto: N.N. | Uskoro tender za uređenje korita Vrbasa

BANJALUKA - Tender za radove na uređenju korita rijeke Vrbas od Trna prema ušću rječice Dragočajke, a u okviru velikog projekta zaštite od poplava i tzv. visokih voda, biće raspisan naredne sedmice.

Najveći dio sredstva, odnosno oko 660.000 KM, obezbijedio je Razvojni program UN-a (UNDP), dok će grad u ovom projektu učestvovati sa 270.000 KM.

"Ovim će početi realizacija strateškog dokumenta pod nazivom 'Uređenje vodnog režima i korita rijeke Vrbas kroz urbano područje grada Banjaluka', a koji je takođe finansirao UNDP. Za realizaciju cjelokupnog projekta uređenja korita Vrbasa od Trna do Rebrovačkog mosta u dužini od oko 20 kilometara potrebno je oko 48 miliona KM", rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Dodali su da bi ovom prvom fazom počeli radovi na njegovoj realizaciji na terenu.

Kako je planirano, radovi će biti izvođeni od mosta u Trnu te uzvodno prema ušću Dragočajke, gdje se procjenjuje da će biti uređeno 300 m korita i izgrađeno 600 m obaloutvrde.

Prema riječima stručnjaka, uređenjem vodnog režima i korita Vrbasa smanjiće se rizik od poplava u ovom dijelu gradskog područja.

S tim ciljem, gradske vlasti su konkurisale za ova sredstva prema UNDP-u, koji će raspisati tender i izabrati izvođača radova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije