Banja Luka

Usluge dnevnog centra od 1. oktobra u Lazarevu

Usluge dnevnog centra od 1. oktobra u Lazarevu
Foto: Srna | Usluge dnevnog centra od 1. oktobra u Lazarevu

BANJALUKA - Rekonstruisani objekat Dnevnog centra za omladinu i odrasle osobe sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, kapaciteta do 25 korisnika, koji će sa pružanjem usluga početi 1. oktobra, otvoren je danas u naselju Lazarevo.

Rekonstrukcijom objekta, koji je smješten uz nedavno otvoreni Dnevni centar za djecu u riziku, cilj je da se osigura bezbjedan boravak i rad sa stručnim licima u vrijeme dok su njihovi roditelji ili staratelji na poslu.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je sredstva za građevinske radove donirao USAID, dok je implementator projekta bio Katolički centar za pomoć (CRS).

"Za rekonstrukciju objekta izdvojeno je 140.000 KM, od čega je grad izdvojio 10 odsto, a ostalo je donacija ovih partnera", rekao je on.

Dodao je da je grad obezbijedio sredstva Centru za socijalni rad za finansiranje socijalne usluge koja će biti pružana u Dnevnom centru za omladinu i odrasle osobe sa višestrukim smetnjama.

"Očekuje se da će u Dnevnom centru biti pružena usluga kategoriji građana koja zaslužuje posebnu pažnju", istakao je Radojičić i dodao da je dnevno zbrinjavanje predviđeno i Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Irena Joldžić, direktor Centra za socijalni rad, rekla je da je Dnevni centar namijenjen osobama sa poteškoćama u razvoju koje su završile redovno školovanje i koje su bile u sistemu Centra "Zaštiti me", a koje su nakon školovanja i boravka u tom centru bile prepuštene porodicama.

Dodala je da roditelji koji imaju djecu od 18 godina i stariju, a koja bi mogla da borave u ovom dnevnom centru, mogu da podnesu zahtjev u CSR i dodala da je zasad prijavljeno 16 korisnika.

"Grad je omogućio da te osobe mogu da borave u ovom dnevnom centru i da s njima rade stručna lica, socijalni radnici, psiholozi, defektolozi", rekla je Joldžićeva.

Željka Ninković iz Udruženja građana "Dajte nam šansu - Zvjezdice" rekla je da ovo udruženje pruža usluge dnevnog zbrinjavanja za one korisnike koji do sada nisu zbrinuti ni u jedan vid zbrinjavanja ili neku drugu vrstu socijalne usluge.

"Mi roditelji nemamo gdje da zbrinemo našu djecu kako bismo bili društveno korisni, radili ili obavljali neke druge potrebe", istakla je Ninkovićeva.

Ona je rekla da grad radi i na tome da se i druge socijalne usluge razviju putem drugih aktivnosti i projekata koje pruža udruženjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije